Κλινικές δοκιμές για ένα νέο πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος, ξεκίνησαν αμερικανοί επιστήμονες. Πρόκειται για εμφύτευμα σε μέγεθος νυχιού, το οποίο καθοδηγεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοντώσουν τα καρκινικά.

Ads

 
Ουσιαστικά το νέο εμβόλιο είναι ένας εμφυτεύσιμος δίσκος από πολυμερές υλικό, στο μέγεθος νυχιού. Τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ασθενούς με αποστολή να προγραμματίσει εκ νέου τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να αντιμετωπίσουν τα καρκινικά.
 
Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε πειραματόζωα, με αποτέλεσμα στα μισά από αυτά να  υποχωρήσουν πλήρως οι καρκινικοί όγκοι. Αυτό που ελπίζουν οι ερευνητές είναι ότι το εμφυτεύσιμο εμβόλιο θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος και πως θα ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου και φλεγμονωδών νόσων.
 
«Έχουμε εδώ μια σπάνια περίπτωση όπου το χρονικό διάστημα που μια τεχνολογία βγαίνει από το εργαστήριο και ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι πολύ σύντομο», δήλωσε ο Γκλεν Ντράνοφ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και μέλος της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Εμβιομηχανικής Wyss που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC η διαδικασία των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2015. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθούν και άλλες φάσεις δοκιμών πριν το εμβόλιο κριθεί αξιόπιστο για χρήση από τους γιατρούς.