Μία «έξυπνη» σφαίρα, που μπορεί να αλλάζει διεύθυνση ώστε να βρει το στόχο της, δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ, για λογαριασμό του στρατού.

Ads

Τη νέα σφαίρα δημιούργησαν τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia, που ανήκουν στην εταιρεία Lockheed Martin. Όπως ανακοίνωσαν οι δοκιμές της νέας τους δημιουργίας στέφθηκαν με επιτυχία. «Έχουμε πλέον μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για να καθοδηγούμε μικρά βλήματα, τα οποία θα είναι δυνατό να κατασκευαστούν φθηνά και γρήγορα», δήλωσε ο ερευνητής της Sandia Ρεντ Τζόουνς.

Η σφαίρα έχει μήκος σχεδόν 10 εκατοστά και βεληνεκές περίπου 1,5 χλμ. Υποβοηθείται στην κίνησή της στον αέρα από ένα σύστημα λέιζερ, που σημαδεύει με την ακτίνα του τον στόχο (ο οποίος μπορεί να είναι κινούμενος, όπως π.χ. ένα όχημα) και, στη συνέχεια, ένας οπτικός αισθητήρας στη μύτη της σφαίρας αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τη σφαίρα μέχρι να τον πετύχει.

Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο η σφαίρα, που διαθέτει μικροσκοπικά πτερύγια στα πλευρά της, μπορεί να αλλάξει διεύθυνση ακόμα και 30 φορές, διορθώνοντας συνεχώς την πορεία της.

Ads

Οι υπεύθυνοι της Sandia και δημιουργοί της «έξυπνης» σφαίρας υποστηρίζουν πως μία συμβατική σφαίρα μπορεί να έχει απόκλιση έως και 9 μέτρα από στόχο που βρίσκεται στο 1 χλμ, αντίθετα η απόκλιση της νέας σφαίρας είναι μόλις 20 εκατοστά.