Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Ads

Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επεσήμανε η AstraZeneca.

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας», σχολίασε ο Πασκάλ Σοριό γενικός διευθυντής της AstraZeneca.

Ουσιαστικά, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 62% έως 90% ανάλογα με τη δόση, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας και του πανεπιστημίου που επικαλείται η Wall Street Journal. Τα πρώτα δεδομένα δε, δεν έδειξαν κανένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας.

Ads

Πώς λειτουργεί

Όπως αναφέρει το BBC, το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κοροναϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεΐνη spike.

Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεΐνη spike του κοροναϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει.

Οι διαφορές με άλλα εμβόλια

Το εμβόλιο αυτό φαίνεται προς το παρόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία από τους δύο ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο δαπανηρό και πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς δεν χρειάζεται να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο κόστος, στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ σε αναδυόμενες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική θα στοιχίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση, σε σύγκριση με της Moderna που υπολογίζεται σε 32-37 δολάρια ανά δόση και της Pfizer σε 20 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής Moderna μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε -20 βαθμούς, συγκριτικά με το εμβόλιο της Pfizer που χρειάζεται να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να παραμείνει μόνο πέντε ημέρες σε κανονική ψύξη.

Αποτελεσματικότητα εμβολίου

Η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιο της είναι “ ιδιαίτερα αποτελεσματικό” στην πρόληψη της covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορονοϊό.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

Συνολικά στις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης για το εμβόλιο της AstraZeneca συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία διευκρίνισε ότι θα υποβάλει πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα αυτά στις αρχές προκειμένου να λάβει μια πρώτη έγκριση.

Χάρη σε “ ένα απλό δίκτυο προμήθειας”, το έμβολο “ θα είναι προσιτό και διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο”, εκτίμησε ο Σοριό.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα στην παρασκευή 3 δισεκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες το 2021.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε μιλώντας στο Sky News “ πολύ χαρούμενος” για το νέο αυτό, το οποίο χαρακτήρισε “ ενθαρρυντικό”.