Δεκαπέντε δολάρια αποζημίωσε σε κάθε αμερικανό που αγόρασε υπολογιστή Pentium 4, από τις 20 Νοεμβρίου 2000 έως τις 30 Ιουνίου 2002, θα καταβάλει η εταιρεία Intel.

Ads

Καταναλωτές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη μαζικά καταγγέλλοντας πως η Intel είχε χειραγωγήσει τα αποτελέσματα μέτρησης της απόδοσης της πρώτης γενιάς των εν λόγω επεξεργαστών.

Αν και η Intel αρνείται τις κατηγορίες, όπως και η HP, η οποία φέρεται να γνώριζε για τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων και το απέκρυπτε, ωστόσο οι δύο πλευρές (καταναλωτές και Intel) κατέληξαν σε συμφωνία για αποζημίωση ώστε να κλείσει η υπόθεση. Παράλληλα η Intel δεσμεύτηκε να επενδύσει 4 εκατομμύρια δολάρια σε εκπαιδευτικούς σκοπούς παραχωρώντας δωρεάν τους επεξεργαστές της σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Intel φέρεται να αξιοποίησε την επιρροή που είχε στην βιομηχανία υπολογιστών εκείνη την περίοδο ώστε οι αρμόδιοι να «φουσκώσουν» τις επιδόσεις του επεξεργαστή Pentium 4 και να μπορέσει να τον πουλήσει σε υψηλότερες τιμές από τον προηγούμενο επεξεργαστή της Pentium 3 αλλά και τον ανταγωνιστικό της Athlon της AMD.

Ads

«Πραγματοποίησε κρυφές δοκιμές που θα έδιναν στους Pentium 4 υψηλές βαθμολογίες και κατόπιν κυκλοφόρησε και χρησιμοποίησε προωθητικά αυτές τις “νέες” μετρήσεις σαν ανεξάρτητες αξιολογήσεις. Πλήρωσε εταιρείες λογισμικού για να κάνουν συγκεκαλυμμένες αλλαγές ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα στις επιδόσεις του Pentium 4 και ακόμη και να απενεργοποιηθούν χαρακτηριστικά σε Pentium III ώστε τα σκορ του Pentium 4 να δείχνουν καλύτερα στη σύγκριση», αναφέρεται στην σχετική αγωγή.