Ανακοινώσεις για την αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς, το οποίο αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού», αναμένονται τις επόμενες ώρες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Σύμφωνα με το Reuters, οι επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ένα σωματίδιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς.
 

Ads

Το βράδυ της Τρίτης, ένα βίντεο που διέρρευσε για λίγο στην ιστοσελίδα του CERN ενέτεινε την αγωνία των επιστημόνων και όχι μόνο. Το βίντεο, ωστόσο, αποσύρθηκε μόλις άρχισαν τα τηλέφωνα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος Τύπου του πειράματος CMS, επιβεβαιώνει πάντως στο βίντεο ότι οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα νέο σωματίδιο, χωρίς όμως να κατονομάζει συγκεκριμένα το Χιγκς.
 
«Έχουμε παρατηρήσει ένα νέο σωματίδιο. Έχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι κάτι υπάρχει εκεί, η εξακρίβωση των ιδιοτήτων του θα πάρει όμως ακόμη λίγο χρόνο», αναφέρει ο κ. Ινκαντέλα.
 
Απαντώντας στην εφημερίδα »Telegraph», που ανάρτησε το επίμαχο βίντεο, υπεύθυνοι του CERN επέμειναν ότι αυτό αποτελεί «ένα από πολλά» βίντεο που είχαν ετοιμαστεί για τις διάφορες πιθανές εκβάσεις των ερευνών.
 
Το σωματίδιο Χιγκς προτάθηκε από τον Άγγλο φυσικό Peter Higgs ήδη από το 1964, ως ο μηχανισμός εκείνος με τον οποίο τα σωματίδια αποκτούν τη μάζα τους. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το πεδίο Χιγκς είναι απλωμένο σε όλο το χώρο, και όλα τα σωματίδια επιδρούν διαφορετικά μαζί του. Όσο μεγαλύτερη η αλληλεπίδραση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η μάζα τους.