Την απομόνωση κυττάρων από ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση και τον «επαναπρογραμματισμό» τους σε βλαστικά κύτταρα κατάφεραν Βρετανοί επιστήμονες. Η μελλοντική μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε ωοκύτταρα και σπερματοκύτταρα θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία εμβρύων από θετές μητέρες και ως αυτού στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των απειλούμενων ειδών.

Ads

Σύμφωνα με την επιθεώρηση Nature Methods, επιστήμονες απομόνωσαν κύτταρα από το δέρμα των δύο ειδών ζώων και στη συνέχεια πέτυχαν τον επαναπρογραμματισμό τους σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Αυτό καταστεί δυνατή στο μέλλον τη μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε ωοκύτταρα και σπερματοκύτταρα και συνεπώς στην δυνατότητα δημιουργίας εμβρύων από θετές μητέρες.

Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων (και ειδικότερα όσων προκύπτουν από τον επαναπρογραμματισμό σωματικών κυττάρων) είναι περιορισμένες προς το παρόν, η πρόσφατη επιτυχία Ιαπώνων επιστημόνων να δημιουργήσουν λειτουργικά σπερματοζωάρια (από τα οποία γεννήθηκαν απόγονοι), ενισχύει τις ελπίδες τους.

Η νέα αυτή μέθοδος φέρεται να υπερέχει της κλωνοποίησης, η οποία επίσης έχει προταθεί ως μέθοδος πολλαπλασιασμού των υπό εξαφάνιση ζώων. Κι αυτό γιατί οι μελλοντικοί απόγονοι θα είναι «κανονικοί» (αφού θα έχουν προκύψει από τη σύντηξη ωαρίου-σπερματοζωαρίου) και δεν θα διαθέτουν όλοι το ίδιο γενετικό υλικό όπως γίνεται στην κλωνοποίηση.

Ads

Είδη όπως ο λευκός ρινόκερος και ο αφρικάνικος πίθηκος που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη μέθοδο. Βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος, η αποφυγή κατακερματισμού των οικοσυστημάτων, η απαγόρευση του κυνηγιού και άλλα ανάλογα μέτρα θεωρούνται περισσότερο αποτελεσματικά στη διάσωση της άγριας ζωής.