Να παγιδεύσουν και να χρησιμοποιήσουν 38 άτομα αντι-υδρογόνου, φτιάχνοντας έτσι μαγνητική παγίδα αντιύλης, κατάφεραν επιστήμονες του CERN. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι επιστήμονες καταφέρνουν να απομονώσουν σωματίδια αντιύλης, ένα χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι μόλις έρθουν σε επαφή με σωματίδια της ύλης αλληλοεξουδετερώνονται παράγοντας απλά ενέργεια.

Ads

Οι επιστήμονες, λοιπόν, με τη χρήση ισχυρών μαγνητικών πεδίων παγίδευσαν 38 άτομα αντι-υδρογόνου για περίπου 170 χιλιοστά του δευτερολέπτου το καθένα. Ένα άτομο αντι-υδρογόνου αποτελείται από αρνητικά φορτισμένο αντι-πρωτόνιο και ένα θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο, που είναι το αντίστοιχο του ηλεκτρονίου όταν μιλάμε για αντιύλη.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία σωματιδίων αντιύλης έχει επιτευχθεί στο παρελθόν στο εργαστήριο, μέσω της παραγωγής ποζιτρονίων και αντιπρωτονίων, ωστόσο αυτά δεν διατηρούνται γιατί μόλις έρθουν σε επαφή με την ύλη εξαφανίζονται δημιουργώντας καθαρή ενέργεια.

Σκοπός των επιστημόνων που συμμετέχουν στο πείραμα ALPHA είναι να επιβεβαιώσουν πως η ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση είναι ίδια στα σωματίδια της αντιύλης με αυτά της ύλης και να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα για τη δημιουργία του κόσμου. Συγκεκριμένα, ευελπιστούν ότι με τη μελέτη της αντιύλης θα μπορέσουν να καταλάβουν γιατί ο κόσμος μας είναι δημιουργημένος από ύλη και όχι από αντιύλη, καθώς υποτίθεται ότι κατά τη γένεση του κόσμου μας πρέπει να είχε δημιουργηθεί τόση αντιύλη, όση και ύλη.

Ads

«Για λόγους που κανείς δεν ξέρει ακόμη η ύλη επικράτησε της αντιύλης» δήλωσε ο φυσικός του CERN Τζέφρι Χανγκστ. «Για το λόγο αυτό είναι πολύ ικανοποιητική εξέλιξη να ξέρουμε ότι μέσα στον μηχανισμό που δημιούργησε το πρόγραμμα Alpha, βρίσκονται σταθερά, άτομα αντιύλης. Αυτό μας εμπνέει να συνεχίσουμε τη δουλειά για να βρούμε τα μυστικά της».