Σε πρωτοποριακή επέμβαση τοποθέτησης βηματοδοτών «τρίτης γενιάς» υποβλήθηκαν δέκα ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, οι οποίοι κατάφεραν ύστερα από δύο μήνες να σηκωθούν από το αναπηρικό καροτσάκι και να περπατήσουν. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά παγκοσμίως, από τον διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καθηγητή Δαμιανό Σακά.

Ads

Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο κ. Σακάς «πρόκειται για τεχνολογία αιχμής. Οι συγκεκριμένοι βηματοδότες προκαλούν αυτορρυθμιζόμενη διέγερση σε 16 σημεία του εγκεφάλου, ενώ οι παλαιότεροι προκαλούσαν διέγερση σε ένα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση σύνθετων νευροχειρουργικών παθήσεων στο κοντινό μέλλον».

Η μέθοδος ανακοινώθηκε πρόσφατα σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ πιστοποίησαν την κλινική του «Ευαγγελισμού», προκειμένου να εφαρμόσει τη μέθοδο για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Έθνους», πιο θεαματική είναι η περίπτωση ενός 25χρονου ασθενούς από το Κονγκό, ο οποίος έπασχε από μια ανίατη και εξαιρετικά περίπλοκη διαταραχή. Συγκεκριμένα, σε ηλικία 17 ετών, το σώμα του άρχισε να παίρνει το σχήμα «S» και κάθε προσπάθεια κίνησης γινόταν εξαιρετικά επώδυνη, με αποτέλεσμα να σωριάζεται στο έδαφος. Ο 25χρονος ήρθε στην Ελλάδα, με την παρέμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος, και εισήχθη στον «Ευαγγελισμό». Μετά την επέμβαση, η βελτίωση ήταν άμεση. Έπειτα από παρακολούθηση έξι εβδομάδων οι θεράποντες γιατροί κατέγραψαν κινητική αποκατάσταση, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Ads