Ο πολύωρος ύπνος και η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντικά όσο η προπόνηση και η σωστή διατροφή για την φυσική απόδοση των αθλητών, απέδειξαν ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει την αξία του ύπνου. Παρόλα αυτά συχνά ο ύπνος είναι ο πρώτος που παραβλέπεται.

Ads

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ζήτησαν από παίκτες του μπάσκετ να διατηρήσουν το φυσιολογικό νυχτερινό πρόγραμμά τους (δηλαδή να κοιμούνται 6 με 9 ώρες) για δύο έως τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια να επιδιώξουν να κοιμηθούν για 10 ώρες κάθε βράδυ για τις επόμενες πέντε έως επτά εβδομάδες. Επιπλέον, τους απαγόρευσαν το αλκόολ και τον καφέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παίκτες έτρεχαν γρηγορότερα σπριντ (16,2 δευτερόλεπτα, με την έναρξη της μελέτης σε σύγκριση με 15,5 δευτερόλεπτα στο τέλος), η ακρίβεια των κινήσεων τους βελτιώθηκε κατά 9% ενώ τα επίπεδα κόπωσης τους μειώθηκαν.

Από την μεριά τους, οι παίκτες ανέφεραν βελτιωμένη απόδοση κατά την διάρκεια των αγώνων μπάσκετ. Παράλληλα, η μελέτη έδειξε ότι οι αθλητές θα πρέπει να δίνουν γενικότερη βάση στον καλό ύπνο και όχι μόνο πριν από τους αγώνες.
Παρόλο που ο ύπνος έχει αποδεχθεί και επιστημονικά ευεργετικός για την φυσική απόδοση «οι αθλητές και οι προπονητές είναι το πρώτο που θυσιάζουν» αναφέρει ο Τσέρι Μαχ, ερευνητής Διαταραχών Ύπνου του Στάνφορντ. «Οι αθλητές είχαν χρόνια έλλειψη ύπνου καθώς ένιωθαν υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και δεν γνώριζαν ότι αυτό μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις αποδόσεις τους», προσθέτει.

Ads

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα είναι χρήσιμα και για αυτούς που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό αλλά και για αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά.

Ο καθηγητής του ύπνου και της φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, Derk-Jan Dijk τονίζει «το να κοιμάστε καλά λειτουργεί θετικά και θα σας βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σας».

H έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sleep».