Στην καταβολή του χρηματικού ποσού των επτά εκατομμυρίων δολαρίων, για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων χωρίς να έχει δοθεί σχετική άδεια, στο πλαίσιο της υπηρεσίας της, Street View, συμφώνησε η Google.

Ads

Στο πλαίσιο του εν λόγω συμβιβασμού, που επήλθε μεταξύ της εταιρείας και 38 πολιτειών των ΗΠΑ, ο διαδικτυακός κολοσσός συμφώνησε να διαγράψει emails, κωδικούς και ιστορικά περιήγησης στο web που είχε συλλέξει με το Street View. Τα δεδομένα είχαν περισυλλεγεί από οικιακά ασύρματα δίκτυα, καθώς τα οχήματα του Street View προέβαιναν σε «αναγνωρίσεις/χαρτογραφήσεις» περιοχών στο διάστημα 2008-2010.

Η Google, παραδεχόμενη την παραβίαση ιδιωτικότητας από πλευράς της, δηλώνει ευτυχής που το θέμα έχει επιλυθεί. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «εργαζόμαστε σκληρά για να είμαστε σωστοί σε θέματα ιδιωτικότητας. Σε αυτή την περίπτωση δεν τα καταφέραμε, και για αυτό ρυθμίσαμε γρήγορα τα συστήματά μας για να λύσουμε το πρόβλημα», συμπληρώνοντας πως οι επικεφαλής του προγράμματος δεν θέλησαν ποτέ αυτά τα δεδομένα, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ή εξετάστηκαν.

Ο συμβιβασμός ανακοινώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα της Ν.Υόρκης, Έρικ Σνάιντεμαν, ο οποίος δήλωσε πως οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τα ζωτικά προσωπικά και οικονομικά δεδομένα τους από την ανάρμοστη χρήση από πλευράς εταιρειών, όπως η Google.

Ads

Παράλληλα, η εταιρεία δεσμεύτηκε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εργαζομένων πάνω σε θέματα ιδιωτικότητας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα χρόνια. Επίσης, πρέπει να ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία για την ενημέρωση των καταναλωτών πάνω στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.