Χιλιάδες τζιτζίκια που για χρόνια βρίσκονταν κρυμμένα στο υπέδαφος αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια. Το φαινόμενο που θυμίζει σενάριο αμερικανικής ταινίας, θα λάβει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χώρα στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, τις επόμενες εβδομάδες και κατά τους θερινούς μήνες.

Ads

Η επιστημονική κοινότητα «βάφτισε» την επικείμενη επέλαση «Brood II», δηλαδή «Γένος 2», καθώς τα τζιτζίκια, τα οποία ανήκουν σε ένα είδος που απαντά μόνο στις ΗΠΑ, θα βγουν στην επιφάνεια έχοντας περάσει τα τελευταία 17 χρόνια σε βάθος λίγων μέτρων κάτω από το έδαφος τρώγοντας ρίζες δέντρων.

Άπειρα δημοσιεύματα για το θέμα κατέκλυσαν τα αμερικανικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο δημιουργώντας κατά περίπτωση κλίμα τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι εντελώς ακίνδυνα.

«Οι ορδές των τζιτζικιών δεν θα μας ρουφήξουν το αίμα ούτε θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε ζόμπι», έλεγε χαριτολογώντας στο LiveScience η εντομολόγος στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, Μέι Μπέρενμπαουμ.

Ads

Αντιθέτως στόχος των τζιτζικιών είναι η αναπαραγωγή. Θα ανέβουν στα δέντρα και θα περάσουν το επόμενο διάστημα ζευγαρώνοντας. Όταν τα μωρά τους γεννηθούν θα πάρουν τη θέση των γονιών τους – που θα φύγουν από τη ζωή – στο υπέδαφος. Θα επιστρέψουν με τη σειρά τους στην επιφάνεια μετά από 17 χρόνια. Η διαδικασία του ζευγαρώματος είναι ιδιαιτέρως θορυβώδης. Με δεδομένο και τον αριθμό των τζιτζικιών ο ήχος θα είναι εκκωφαντικός.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι η πρόταση ορισμένων επιστημόνων οι άνθρωποι να καταναλώσουν, ως τροφή, τα τζιτζίκια. «Είναι αρθρόποδα, κάτι που σημαίνει ότι έχουν εξωσκελετό» υποστηρίζει στο NBC News η Άιζα Μπέτανκουρτ από την Ακαδημία Φυσικών Επιστημών. «Τρώμε συχνά τα αρθρόποδα της θάλασσας, όπως είναι οι γαρίδες, οι αστακοί και οι κάβουρες» σημειώνει και επισημαίνει ότι τα τζιτζίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά.

Το National Geographic προχωρά ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας και συνταγές!