Ένα νέο είδος δεινόσαυρου ανακάλυψαν επιστήμονες στις ερήμους της Utah. Πρόκειται ένα μέλος της οικογένειας του Τρικεράτοπα μήκους 5 μέτρων και βάρους 2,5 τόνων. Τα εξαιρετικά μακριά κέρατα αλλά και η μεγάλη μύτη του είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους Τρικεράτοπες και για αυτό του δόθηκε το όνομα Nasutoceratops titusi (Μεγάλη μύτη, πρόσωπο με κέρατα).

Ads

 
Όπως όλα τα μέλη της οικογένειας του Τρικεράτοπα είναι και ο Nasutoceratops titusi ήταν φυτοφάγος. Τα οστά του χρονολογούνται πριν 75 εκατομμύρια χρόνια στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως κοντά στο σημείο που ανακαλύφθηκε το νέο είδος, εντοπίστηκαν δύο ακόμα είδη δεινοσαύρων, επίσης φυτοφάγοι, μεταξύ αυτών και ένα είδος χαδρόσαυρου, που υποδηλώνει πως είχαν τη δυνατότητα να συνυπάρχουν.
 
«Όλα αυτά τα ζώα ζύγιζαν πάνω από τρεις τόνους. Θα πρέπει να υπήρχε ένα περιβάλλον που θα παρείχε τροφή χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πως μπορούσε το περιβάλλον να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, αλλά μπορούμε να δούμε πως συνυπήρχαν στην περιοχή», δηλώνει ο Mark Loewen από το Πανεπιστήμιο της Utah.
 
Ο ίδιος σημειώνει πως και άλλα ασυνήθιστα νέα είδη φαίνεται πως ζούσαν στην ήπειρο Λαραμιδία,. Κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου η Βόρεια Αμερική χωρίζονταν στα δύο από τη θάλασσα. Η δυτική πλευρά ήταν η Laramida, μια τεράστια βαλτώδης περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί στη δυτική ακτή του Καναδά και των ΗΠΑ.