Το πράσινο φως για μία κλινική έρευνα για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας -μία πάθηση που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση στους ηλικιωμένους- με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, έδωσαν σήμερα, Δευτέρα, οι αμερικανικές αρχές.

Ads

Σύμφωνα με την εταιρεία Advanced Cell Technology, αυτή η νέα έρευνα θα προσπαθήσει να αποδείξει κατά πόσο είναι επιβλαβής η θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από «ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας», μία ασθένεια που είναι μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία γι’ αυτή την ασθένεια, αν και υπάρχουν τρόποι να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, που έλαβε την αδειοδότηση να συνεχίσει τις έρευνες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας (FDA), περίπου 10 με 15 εκατομμύρια Αμερικανοί προσβάλλονται από αυτήν την ασθένεια καθώς και περίπου 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Ads

Το Νοέμβριο ο FDA έχει ήδη δώσει άδεια στην Advanced Cell Technology να ελέγξει μία θεραπεία για την αντιμετώπιση μίας κληρονομικής μορφής αυτής της ασθένειας, της ασθένειας Stargardt, που εκδηλώνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Η εταιρεία ελπίζει να ξεκινήσει την κλινική έρευνα στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και δήλωσε ότι επιθυμεί να λάβει επίσης την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών για τη διενέργεια έρευνας και στην Ευρώπη.