Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την πυρκαγιά που άλλαξε το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης η Thessaloniki Walking Tours καινοτομεί και παρουσιάζει  μια διαδρομή στην πυρίκαυστο, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ads

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου η διαδρομή είναι «Οι δρόμοι της φωτιάς 1917- 2017: 100 χρόνια από την πυρκαγιά που άλλαξε το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης».

Η Thessaloniki Walking Tours χαρτογραφεί τη διαδρομή που έκαναν οι φλόγες οι οποίες κατέκαψαν το ιστορικό κέντρο της πόλης το 1917 και παρακολουθεί μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω της την ανάδυση της μοντέρνας Θεσσαλονίκης.

Με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο στην πυρίκαυστο αλλά και σε επιλεγμένα σημεία που για διάφορους λόγους γλύτωσαν από τις φλόγες, η διαδρομή ανασύρει από την μνήμη ιστορίες που συνδέουν τις διαφορετικές κοινότητες της πόλης.

Ads

Ο Εμπράρ, η επιτροπή και το σχέδιο της για την Θεσσαλονίκη αλλά και γωνιές όπου ακόμη μπορεί κανείς να διακρίνει τα ίχνη της μεγάλης πυρκαγιάς αποτελούν σταθμό σε αυτή τη διαδρομή που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από ένα σημαντικό γεγονός της πρόσφατης ιστορίας. 

Η διαδρομή ολοκληρώνεται στο Thessaloniki Museum of Photography-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης όπου θα γίνει προβολή ενός βίντεο αλλά και φωτογραφιών από τη μεγάλη φωτιά που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της πόλης. 

image

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Μουσχούντη (δυτικό τέρμα της οδού Ολυμπιάδος)
Ώρα συνάντησης: 11πμ 
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες / Κρατήσεις: [email protected] &   6978186900 – 1

Η διαδρομή θα συμπεριληφθεί και στο εαρινό πρόγραμμα, ενώ σε ειδική συνεννόηση  μπορεί να την προσφέρει σε κλειστά γκρουπ άνω των 10 ατόμων. 

image

image

image

* Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.