Στις 22 Ιουνίου του 1973 πραγματοποιείται η πρεμιέρα της παράστασης «Το μεγάλο μας Τσίρκο».

Ads

Η θρυλική παράσταση, σε σκηνοθεσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ανέβηκε από τον θίασο Καρέζη-Καζάκου, με τη συμμετοχή 35 ηθοποιών, με τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και τον Νίκο Ξυλούρη να τραγουδάει επί σκηνής.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και ο σχολιασμός του Καμπανέλλη για την ελληνική ιστορία μετέτρεψαν σύντομα “Το μεγάλο μας τσίρκο” σε σύμβολο του αγώνα κατά της Χούντας.

Αλληγορικά γραμμένο, κατάφερε να περάσει τις συμπληγάδες της λογοκρισίας, κρύβοντας δεκάδες μηνύματα κατά της δικτατορίας. Κάθε βράδυ γινόταν κοσμοσυρροή στο «Αθήναιον», που βρισκόταν σχεδόν απέναντι από το Πολυτεχνείο. Ανάμεσά τους και «εκπρόσωποι» του στρατιωτικού καθεστώτος, που σημείωναν και ενημέρωναν τους προϊσταμένους τους για τις αντιδράσεις των θεατών.

Ads

Λίγο πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Οκτώβριο του 1973, το καθεστώς απαγόρευσε τη συνέχιση των παραστάσεων, συλλαμβάνοντας τους Καρέζη – Καζάκο, οι οποίοι συνέχισαν τις παραστάσεις μετά την αποφυλάκισή τους τον Δεκέμβριο.

Στη μεταπολιτευτική του εκδοχή προστέθηκαν λογοκριμένα κομμάτια του έργου, καθώς και το τραγούδι “Το Προσκύνημα” που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Με αφορμή την επέτειο, το tvxs.gr δημοσιεύει και πάλι μια σπάνια ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποίησε το 1974 άγνωστος σε εμάς θεατής, στο δεύτερο ανέβασμα της παράστασης, στο Θέατρο Ακροπόλ.

Η πηγή που διαθέτουμε περιέχει ηχογράφηση μόνο των τραγουδιών που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης ζωντανά στην παράσταση. Για το παρόν upload, ενώσαμε τα ηχογραφημένα αποσπάσματα με τη σειρά που καταγράφηκαν, με σκοπό να υπάρχει ένα ενιαίο ηχητικό ντοκουμέντο.

Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Γιάννης Ξυλούρης (κρητική λύρα), Στέλιος Αεράκης (κρητικό λαούτο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), Σπύρος Μιχαηλίδης (πιάνο), Νίκος Γαστεράτος (ντραμς). Στις ηχογραφήσεις αυτές συμμετέχει η Τζένη Καρέζη και μέλη του θιάσου.

Στο τραγούδι «Φίλοι κι αδέλφια» υπάρχουν και στίχοι (“Πρόλαβε, Όθων…”) που λογοκρίθηκαν, απορρίφθηκαν και δεν συμπεριελήφθησαν στην ηχογράφηση του δίσκου.

Το video upload περιέχει 29 εικόνες και φωτογραφίες σχετικές με την παράσταση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1) Καλήν εσπέραν
2) Τ’ Ανάπλι
3) Φίλοι κι αδέλφια
4) Το μεγάλο μας τσίρκο
5) Ο μπροστάρης
6) Ο ξεριζωμός
7) Και πάν’ και πάνε
8) Επινίκεια

Το ηχητικό υλικό παρείχε ο Nasos Loukakis.

Ηχητική επεξεργασία & επιμέλεια: Themistoklis Pantelopoulos

Πηγή: NikosXylouris.OfficialPage