Μετά τις κλοπές στην Εθνική Πινακοθήκη και την Αρχαία Ολυμπία τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής κοινή γνώμη έχει θορυβηθεί για το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού. Στις 24, 25 και 26 Απριλίου μέλη του Συλλόγου Αρχαιολόγων Ελλάδας θα μεταβούν στην Αγγλία, μετά από πρόσκληση της οργάνωσης Coalition of Resistance, για να κάνουν τη «φωνή» των ελληνικών μνημείων να ακουστεί παντού. Η Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Σύλλόγου μιλάει στο tvxs.gr για την καμπάνια προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 

Ads

Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων Ελλάδας ξεκίνησε από τις 14 Μαρτίου μια καμπάνια με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Aναγγείλαμε την καμπάνια μετά από μια συνέντευξη που κάναμε στην Ολυμπία γιατί είχε φτάσει πλέον το πράγμα στο απροχώρητο. Αυτή η κίνηση θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα» δηλώνει στο tvxs.gr η Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
 
Σύμφωνα με την Πρόεδρο, το Υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να λογαριάζει ότι η προστασία των αρχαιοτήτων είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, συνέχισε με περικοπές κονδυλίων και προσωπικού, τη στιγμή που έχουν αυξηθεί οι λαθρανασκαφές σε όλη τη χώρα. «Οπότε αποφασίσαμε κι εμείς, αφού το Υπουργείο δεν κάνει τίποτα το ίδιο για να εξηγήσει ότι ο πολιτισμός είναι ένας ευαίσθητος τομέας που ούτως ή άλλως δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα»
 
Δραματικά μειωμένα τα κονδύλια για τον πολιτισμό
 
Τα κονδύλια για τον πολιτισμό έχουν μειωθεί δραματικά. «Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχουμε πάρει από το κράτος είναι το 0,7%. Το 2011 πήρε όλη η αρχαιολογική υπηρεσία 12 εκατομμύρια ευρώ.  Ακόμα και τα συστήματα ασφαλείας για τα Μουσεία κόψανε από τον προϋπολογισμό. Επίσης, μας ήλθε ανακοίνωση από το γενικό λογιστήριο του κράτους ότι δε θα υπάρχει τίποτα ούτε από χρήματα, ούτε κι από προσωπικό», δηλώνει η Δέσποινα Κουτσουμπά. 
 
Το αποκορύφωμα όμως, σύμφωνα με την Πρόεδρο, είναι ότι κουρεύτηκαν και τα λεφτά του ταμείου αρχαιολογικών πόρων. Το αποθεματικό του ήταν 30 εκατομμύρια και έμειναν 9 λόγω του PSI . Από αυτά μόλις 2 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα να αξιοποιηθούν σε διάφορες ανάγκες. Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των αρχαιολογικών υπηρεσιών (δηλαδή ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ.)
 
Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι η μη έγκαιρη πρόσληψη του προσωπικού. Ενώ το 2011 είχαν προσληφθεί περίπου 2000 φύλακες, φέτος, η αναγγελία της προκήρυξης που βγήκε πριν μία εβδομάδα, κάνει λόγο για μόλις 500 φύλακες που πρόκειται να τοποθετηθούν μετά το πέρας των εθνικών εκλογών.
 
Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
 
Είναι γεγονός ότι κάποια Μουσεία, ειδικά στην Επαρχία, δε θα ανοίξουν καθόλου. Ακόμα και σε κάποια Μεγάλα Μουσεία της Αθήνας υπάρχουν κλειστές αίθουσες.  Μεγάλοι Αρχαιολογικοί χώροι, όπως για παράδειγμα η Ολυμπία, θα δουλεύουν μέχρι της 15:00. Ακόμα και η  Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, θα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα μόνο μέχρι της 3 το μεσημέρι.
 
«Δεν είναι αυτό σπατάλη δημοσίου χρήματος; Η λογική  ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι να αναπτύξουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τσιμέντα, τεράστια ξενοδοχεία κτλ.. Δεν υπάρχει καμία λογική ότι μπορούμε να δούμε τη χώρα μας με ένα διαφορετικό μάτι.» δηλώνει στο tvxs.gr η Πρόεδρος Αρχαιολόγων Ελλάδας.
 
Στην Αγγλία η «φωνή» των μνημείων
 
Στις 24, 25 και 26 Απριλίου η οργάνωση Coalition of Resistance κάλεσε μέλη του Συλλόγου Αρχαιολόγων Ελλάδας για να παρουσιάσουν την καμπάνια στο Λονδίνο, στο Νιου Καστλ και στο Μπρίστολ. Εκεί μέσα από διάφορες εκδηλώσεις θα ακουστεί η «Φωνή» των μνημείων από τα μέλη του Αρχαιολογικού Συλλόγου και από τους ανθρώπους που στηρίζουν διεθνώς αυτήν την προσπάθεια διάσωσης του ελληνικού πολιτισμού.
 
Τελειώνοντας η Δέσποινα Κουτσούμπα, υποστηρίζει ότι το σύνολο μιας πολιτικής που απαιτεί δραματικές περικοπές σε όλους τους τομείς, όπως στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό καταστρέφει τα πάντα σε μια χώρα. Η καμπάνια αυτή για τον ελληνικό πολιτισμό και την προστασία των μνημείων, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του καταστρεπτικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος που επιτάσσουν η Τρόικα, το Δ.Ν.Τ. και οι Διεθνείς Αγορές.