Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, πράκτορες είχαν «εξαπολυθεί» σε ίντερνετ καφέ παίζοντας ώρες ατελείωτες online games τύπου World of Warcraft.
 

Ads

Μάλιστα πρόκειται για συντονισμένη επιχείρηση που τιτλοφορούνταν «Εκμετάλλευση της τρομοκρατικής χρήσης των παιχνιδιών και των εικονικών περιβαλλόντων».
 
Στην αιτιολογική έκθεση της επιχείρησης η NSA ανέφερε ότι ο χώρος των παιχνιδιών δεν ελέγχεται σωστά, ενώ αποτελούν «δίκτυα επικοινωνίας πιθανών στόχων» όπου «οι στόχοι θα μπορούσαν να χαθούν από οποιαδήποτε ματιά». Εκτιμούσαν, δε, πως μπορούν να στηθούν επιθέσεις χάκερ μέσα από αυτούς τους εικονικούς κόσμους
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σνόουντεν, μάλιστα, οι πράκτορες της NSA παίζοντας με τους εικονικούς τους χαρακτήρες προσπαθούσαν να στρατολογήσουν άλλους παίκτες.
 
Μάλιστα είχαν τοποθετηθεί τόσοι πολλοί πράκτορες σε αυτή την αποστολή, που δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα που είχε ως ρόλο να μην επιτρέπει οι ομάδες των πρακτόρων να «χαλάνε τις διάφορες δουλειές αναμεταξύ τους».
 
Σε διάφορες αναφορές γινόταν λόγος ότι μέλη της Αλ-Κάιντα, Κινέζοι χάκερ, ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, και μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ συνδέονταν με εικονικά πρόσωπα σε τέτοια παιχνίδια. Παρόλα αυτά, στις αναφορές μόνο ένα παράδειγμα σημειώνεται όπου οι πράκτορες προσέφεραν ουσιαστικές πληροφορίες. Το περιστατικό συνδεόταν με περίπτωση υποκλοπής και πώλησης στοιχείων πιστωτικών καρτών.
 
Η Blizzard Entertainment, εταιρία παραγωγής του WoW, δήλωσε στον Guardian ότι ποτέ δεν έδωσε σχετική άδεια στην NSA ή σε άλλη υπηρεσία πληροφοριών. Αντίθετα, η Microsoft, κατασκευάστρια αντίστοιχων παιχνιδιών όπως το Second Life, αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι.
 
Στις αναφορές τους, οι Αμερικανοί πράκτορες σημείωναν ότι άλλα παιχνίδια σχεδιάστηκαν από την Χεζμπολάχ ως «μέσο στροφής προς τον εξτρεμισμό» και ως δεξαμενή άντλησης «εν δυνάμει μαρτύρων».
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποσκίρτηση του Σνόουντεν αποκαλύφθηκε το παράνομο παγκόσμιο δίκτυο παρακολουθήσεων που είχε στήσει η NSA, τοποθετώντας «μάτια» και «αυτιά» σχεδόν σε κάθε σπίτι. Διαβάστε αναλυτικά για τις παρακολουθήσεις της NSA.