Ένας γιγαντιαίος μυστηριώδης κρατήρας, ο οποίος εντοπίστηκε σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Σιβηρίας, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους επιστήμονες στη Ρωσία. Οι αρχές στέλνουν μια ειδική ομάδα σε ερευνητική αποστολή για να λύσουν το μυστήριο.

Ads

Η ομάδα ξεκίνησε τις έρευνες την Τετάρτη. Ο κρατήρας, που έχει περίπου 80 μέτρα διάμετρο, βρίσκεται στην απομακρυσμένη χερσόνησο του Γιαμάλ, το όνομα της οποίας μεταφράζεται ως «το τέλος του κόσμου». Σύμφωνα με το RT εκτιμάται πως ο κρατήρας σχηματίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, ωστόσο κανείς δεν ξέρει γιατί.

Μεταξύ της ερευνητικής αποστολής είναι και μέλη από το υπουργείο Έκτακτων Αναγκών, κάτι που όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα αποδεικνύει πως οι αρχές θεωρούν το εύρημα ως πολύ σοβαρό. Η χερσόνησος Γιαμάλ βρίσκεται βορειότερα από τις βόρειες ρωσικές στέπες, μια περιοχή που είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η μυστηριώδης εμφάνιση του κρατήρα όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις γέννησε και ανάλογες θεωρίες συνωμοσίας ή εξωγήινων. Η υπόθεση της πτώσης ενός μετεωρίτη, που αρχικά έμοιαζε ως το πιθανότερο σενάριο, πλέον έχει απορριφθεί. Εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου της Ρωσίας απάντησε κατηγορηματικά: «Αυτό που μπορούμε σίγουρα να πούμε είναι πως δεν πρόκειται για μετεωρίτη. Όμως ακόμη δεν έχουμε άλλα στοιχεία». Μια ακόμη υπόθεση είναι η υποχώρηση του εδάφους.

Ads

Επιστήμονες αναφέρουν ως πιθανότερο σενάριο μια υπόγεια έκρηξη. Αλάτι και φυσικό αέριο δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ειδικότερα, όπως σημειώνει το RT, πάγος και χώμα είχαν εγκλωβίσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο υπέδαφος. Το αλάτι προϋπάρχει στην περιοχή, καθώς πριν από 10.000 χρόνια η χερσόνησος ήταν καλυμμένη από θάλασσα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο κρατήρας δημιουργήθηκε από την εκρηκτική ανάφλεξη φυσικού αερίου που ήρθε σε επαφή με το αλάτι.

Η Άννα Κουρτσάτοβα, γεωλόγος που συμμετέχει στις έρευνες, ανέφερε πως με την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου απελευθερώθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα φαινόμενο αντίστοιχο με αυτό που παρατηρείται «στο άνοιγμα της σαμπάνιας». Πολλοί αναφέρουν πως ο γεωλογικός μηχανισμός που δημιούργησε τον κρατήρα ενδέχεται να είναι ο ίδιος που ευθύνεται για τη δημιουργία των υπόλοιπων λιμνών στην περιοχή, οι οποίες υπολογίζεται πως δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 8.000 χρόνιας. Μια πληρέστερη απάντηση για τη δημιουργία του μυστηριώδους κρατήρα αναμένεται να δοθεί αφότου οι επιστήμονες ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.