Ads

Ένας «παλαβός» αυστριακός έγραψε σήμερα ιστορία πραγματοποιώντας μια ελεύθερη πτώση από την στρατόσφαιρα. Ο 43χρονος αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ κατέρριψε το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης πηδώντας στο κενό από τα 39 χιλιόμετρα, δύο χιλιόμετρα παραπάνω από αυτό που είχε σχεδιαστεί αρχικά. 

 
Όπως αναφέρει το Reuters ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ κατά τη διάρκεια της πτώσης έσπασε και την ταχύτητα του ήχου καθώς έπιασε τα 1.173 χιλιόμετρα την ώρα και έτσι έγινε ο πρώτος skydiver που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.
 
Το αερόστατο, που για να τον ανέβασει στα 39 χιλιόμετρα χρειάστηκε 2,5 ώρες, απογειώθηκε από την έρημο του Νέου Μεξικού.
 
Σημειώνεται πως το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στην επέτειο της πρώτης υπερηχητικής πτήσης από τον Τσακ. Γίγκερ, το 1947, με ένα αεροσκάφος X-1. Το προηγούμενο ρεκόρ ύψους ελεύθερης πτώσης το είχε από το 1960 o Αμερικανός πιλότος Τζο Κίτινγκερ, ο οποίος πραγματοποίησε άλμα από τα 31.330 μέτρα. Ο Κίτινγκερ κατείχε μέχρι σήμερα και το ρεκόρ ταχύτερης ελεύθερης πτώσης με Μach 0,9 ή 988 χιλιόμετρα την ώρα.

Ζωντανή μετάδοση της ελεύθερης πτώσης του Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ και της συνέντευξης Τύπου: