«Υποβαθμίζουν σκόπιμα τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση για να στρώσουν το έδαφος στα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης» καταγγέλλει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η οποία με ανακοίνωσή της καταγράφει τη σωρεία προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της χώρας.

Ads

Τις καταγγελίες κοινοποίησαν και στο νέο αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και όπως κάνουν γνωστό οι κύριες αιτίες των προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση και η αδιαφάνεια στα κονδύλια από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ).

Αναφέρουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ΑΕΝ Ασπροπύργου, που ενώ οι σπουδαστές βρίσκονται σε περίοδο γραπτών εξετάσεων ακόμα δεν έχουν δοθεί όλα τα βιβλία, όπως για μαθήματα Ναυτικό Δίκαιο και Τεχνολογία Υλικών στο Β Εξάμηνο των Μηχανικών. Όπως σημειώνουν αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στο σύνολο των ΑΕΝ, με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής, κατάργηση της σίτισης και εκπαιδευτικού πάσου. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) με αποκλεισμούς και λίστες αναμονής για τους μετεκπαιδευόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ωρομίσθιοι καθηγητές, τα εργαστήρια έχουν μετατραπεί σε αίθουσες θεωρητικής διδασκαλίας, με προβλήματα στέγασης για τους προερχόμενους από την επαρχία, μη έγκαιρη καταβολή του επιδόματος φοίτησης.

Αναλυτικά η καταγγελία της ΠΕΜΕΝ:

Η ΠΕΜΕΝ με επανειλημμένες καταγγελίες έχει αναδείξει  την σωρεία των οξυμμένων προβλημάτων που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, με κύρια  αιτία  την υποχρηματοδότηση, την αδιαφάνεια στα κονδύλια από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ),  στρώνοντας το έδαφος στα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης με το Π.Δ 141/2014.

Ads

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην ΑΕΝ/Ασπροπύργου που ενώ βρίσκονται σε περίοδο γραπτών εξετάσεων, ακόμα δεν έχουν δοθεί όλα τα βιβλία, όπως για τα μαθήματα Ναυτικό Δίκαιο, Τεχνολογία Υλικών στο Β’ Εξάμηνο των Μηχανικών.

Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στο σύνολο των ΑΕΝ, με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού,  υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής, κατάργηση της σίτισης και του εκπαιδευτικού πάσου.

Σοβαρές είναι οι δυσκολίες στην εύρεση θέσεων εργασίας για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών, χρησιμοποιούνται στις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου που επιδοτούνται, ενώ καλύπτουν οργανικές θέσεις εργασίας, χωρίς  την ουσιαστική πρακτική εκπαίδευση που απαιτείται για την κατάρτισης τους.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο ΚΕΣΕΝ, με αποκλεισμούς και λίστες αναμονής για τους μετεκπαιδευόμενους,  η συντριπτική πλειοψηφία είναι ωρομίσθιοι καθηγητές, τα εργαστήρια έχουν  μετατραπεί σε αίθουσες θεωρητικής διδασκαλίας, με προβλήματα στέγασης για τους προερχόμενους από την επαρχία, μη έγκαιρη καταβολή του επιδόματος φοίτησης.

Ενθαρρύνεται η ιδιωτική εκπαίδευση με την έκδοση του τερατουργήματος Π.Δ 141/2014, προσαρμόζει νόμους  και Π.Δ που αφορούν την ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, αναγνωρίζοντας ισότιμα τα διπλώματα και πιστοποιητικά από την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση (ΝΕΚΕ), ενώ επιτρέπεται να παρέχεται κατάρτιση και επιμόρφωση με την χρήση συστημάτων εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση).

Απαιτούμε την άμεση κάλυψη σε βιβλία των σπουδαστών στην ΑΕΝ/Ασπροπύργου και των άλλων σχολών.

Καλούμε τους σπουδαστές, τους ναυτεργάτες, να συνεχίσουμε τον αγώνα για Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση – Μετεκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες.

Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός, η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της Ε.Ε, συνεχίζεται σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, τα προβλήματα είναι μπροστά μας και η μόνη λύση είναι η οργάνωση και ο αγώνας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία