Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα το επιτραπέζιο παιχνίδι που αγάπησαν οι Πορτογάλοι στην καρδιά της κρίσης

Ads

 
Φανταστείτε ότι ζείτε σε μια άλλη χώρα. Το Ανγκελαδιστάν. Κυριαρχούν διεφθαρμένοι και ανίκανοι ηγέτες, σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα, που όλοι μαζί προκαλούν τη χρεοκοπία του κράτους. Τότε, έρχεται η Τρόικα και το παιχνίδι… παίρνει φωτιά.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο του επιτραπέζιου παιχνιδιού που μετά την Πορτογαλία ετοιμάζεται να φέρει την τρόικα ακόμη και στο σαλόνι μας, χριστουγεννιάτικα. Το παιχνίδι «Ερχεται η Τρόικα» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία πριν από έναν χρόνο στην Πορτογαλία,  κυκλοφορεί τώρα και στη χώρα μας προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Η βασική ιδέα είναι ο παίκτης να αναλάβει τα ηνία του… Ανγκελαδιστάν. Ασκώντας την εξουσία, πρέπει να επεκτείνει την επιρροή του σε διάφορες ομάδες συμφερόντων και να συγκεντρώσει τα «μεγαευρώ».

Ads

Νικητής του παιχνιδιού αναδεικνύεται τελικά αυτός που θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει δύναμη, ψήφους και χρήματα μέσω πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών χειραγωγήσεων, ενώ στους ηγέτες με τους οποίους μπορεί ο παίκτης να παίξει συγκαταλέγονται ο Μπαϊραχτάρης, ο Φτερωτός Γιατρός και ο Ποδηλάτης!

Ο παίκτης επιλέγει με ποιον θέλει να παίξει, καταθέτει χρήματα σε offshore εταιρεία και απλώνει τα δίχτυα της ισχύος του με στόχο να ελέγξει πλήρως το Ανγκελαδιστάν. Σύμφωνα με το παιχνίδι, κάθε «ηγέτης που… σέβεται τον εαυτό του» προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας όση επιρροή διαθέτει, να φιμώσει τις φωνές των αντιπάλων του και να τοποθετήσει τον πακτωλό των χρημάτων του σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, πριν από την άφιξη της Τρόικας των πιστωτών.

Στη νέα στήλη μας για την Παιδεία, παρουσιάζουμε απόψεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση καθώς και προτάσεις εναλλακτικής διδασκαλίας στα σχολεία. Μπορείτε να μας στείλετε γνώμες και προτάσεις σας, στο [email protected].

Η έκτακτη εισφορά και η περικοπή μισθών θα είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που θα αντιμετωπίσει ο παίκτης, ενώ «Οι ευλογημένες Μπίζνες», οι «Αγανακτισμένοι» και οι «Ανεργοι» είναι κάποιες από τις ομάδες που θα βρει συμμάχους στη ροή του παιχνιδιού! Μέρος του παιχνιδιού είναι ακόμα το «Ρουσφέτι», οι «Τυφλοί Συνταξιούχοι» που παίζουν βόλεϊ, η «Τράπεζα Αγελάδος», η «Μίζενς» και το «Χρηματιστήριο» με τους Σοφοκλάψ.

Προσοχή όμως! Οταν τραβηχτεί η κάρτα «Τρόικα» με τους τρεις μαυροντυμένους και αυστηρούς κυρίους με τα κοστούμια και τους χαρτοφύλακες, το παιχνίδι τελειώνει! Πρόκειται για τρεις αγριωπούς, μαυροντυμένους άντρες που κρατούν χαρτοφύλακες με τα αρχικά ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, δηλαδή των τριών πιστωτών των χωρών της ευρωζώνης που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.

ΣΥΜΠΤΩΣΗ. «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα, νομικά πρόσωπα και αληθινούς χαρακτήρες είναι εντελώς συμπτωματική», προειδοποιεί χαρακτηριστικά η περιγραφή του νέου παιχνιδιού που θα διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα Public στην τιμή των 20 ευρώ.

Οι κάρτες

Τα είδη των καρτών που χρησιμοποιούν οι παίκτες είναι εννέα:
Περιθωριακή: ενεργεί εκτός των ορίων του νόμου.
Πνευματική: με έμπνευση που προέρχεται από κάπου πέρα από αυτόν τον κόσμο.
Οικονομική: με διασυνδέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Υποδομή: συνδεδεμένη με μεγάλα κατασκευαστικά έργα.
Δικαιοσύνη: σχετική με το δικαστικό σύστημα.
ΜΜΕ: σχετική με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Επαγγελματική: σχετική με τα επαγγέλματα και το εργασιακό καθεστώς.
Κοινωνική: σχετική με τις κοινωνικές τάξεις και τους κοινωφελείς σκοπούς.
Δημόσιο: σχετική με τις λειτουργίες του Δημοσίου και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η εικονογράφηση του ελληνικού παιχνιδιού ανήκει στους Δημήτρη Γεωργοπάλη, Dusan Reljic, Vasco Gargalo και Nuno Saraiva

Πηγή: Τα Νέα