Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργικής Δράσης της Έκθεσης «HAVING THEIR SAY», η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη σχολή φωτογραφίας και βίντεο Focus, διοργανώνουν το Φωτογραφικό Εργαστήριο: «HAVING THEIR SAY: Ο λόγος της Εικόνας ως Μορφή Γνώσης». 

Ads

Με αναφορά τη φράση του Kant «Οι σκέψεις δίχως περιεχόμενο είναι κενές και οι εποπτείες δίχως έννοιες είναι τυφλές», το εργαστήριο μελετά τη φωτογραφία [την εικόνα] ως πολιτιστικό στοιχείο, ως μορφή σύγχρονης τέχνης, ως κοινωνική έκφραση και πρίσμα κοινωνικών αντιλήψεων και αξιών, κυρίως σε χρονικές περιόδους που αυτές βρίσκονται σε κρίση. Τόσο μέσα από το θεωρητικό όσο και από το πρακτικό κομμάτι, το εργαστήριο θα επιδιώξει να  αναδείξει το γεγονός πως το μάτι, το μυαλό και ο πολιτισμός εργάζονται μαζί, πως η φωτογραφική καταγραφή της καθημερινότητάς μας από τον ίδιο τον πολίτη ενέχει δύναμη «ανταλλαγής απόψεων» – και μια ανταλλαγή είναι αποτέλεσμα κοινωνικών συναντήσεων. 

Οι νεαροί συμμετέχοντες καλούνται να αποτυπώσουν φωτογραφικά, [με φωτογραφική μηχανή, smartphone, ipad], και να φέρουν μαζί τους στο εργαστήριο εικόνες που αποτυπώνουν τους νέους της Αθήνας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους: στην εκπαίδευση, τη διασκέδαση, τη διαδήλωση, την εργασία, την ανεργία, στο παιχνίδι, τη δημιουργία, τη μουσική, στην παρέα, στον έρωτα, μέσα από το πρίσμα της κρίσης. 

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει αρχικά ένα Θεωρητικό Μέρος στο οποίο θα αναπτυχθούν ζητήματα που αφορούν στις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της φωτογραφίας στην ψηφιακή εποχή, και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το φωτογραφικό υλικό των συμμετεχόντων, θα υλοποιηθεί ένα Πρακτικό Τμήμα στο οποίο θα γίνει κριτική επεξεργασία των φωτογραφιών τους και θα παρουσιαστούν τεχνικά παραδείγματα, προβολή video κτλ.

Ads

Με το τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες μαζί με την επιμελητική ομάδα της έκθεσης και τους υπεύθυνους του εργαστηρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν τις εικόνες τους ανάμεσα στις φωτογραφίες της έκθεσης HAVING THEIR SAY, δρώντας κατ’αυτό τον τρόπο ενεργά στην ύφανση του φωτογραφικού ιστού της έκθεσης. 

Μετά το τέλος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου θα ακολουθήσει Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο λόγος της Εικόνας ως Μορφή Γνώσης» και με βασικό ερώτημα: «Το μάτι κατέχει ακόμα μοναδική κοινωνική λειτουργία;»

INFO 
Εργαστήριο Φωτογραφίας (Θεωρητικό-Πρακτικό)
Για εφήβους & νέους 15-25 ετών
Συντελεστές: Απόστολος Ζερδεβάς, Τάκης Ζερδεβάς
Ημερομηνία – Ώρες: Σάββατο 5 Απριλίου 2014, 11:00 – 17:30
Χώρος Διεξαγωγής: Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας