Όσο ενθαρρυντική είναι η ελληνική πολιτική ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, τόσο αποθαρρυντική είναι η αμερικανική: οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν αποφασίσει ότι προκειμένου να εμποδίσουν την κυβέρνηση Ομπάμα να μεταρρυθμίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν τη χώρα στην κατάρρευση –και χωρίς να το συνειδητοποιούν, λόγω τόσο της αλαζονείας που διακρίνει τους πολίτες μιας αυτοκρατορίας, όσο και της έλλειψης συναίσθησης εκ μέρους πολλών Αμερικανών ότι υπάρχει κι άλλος κόσμος ο οποίος εξαρτάται ποικιλοτρόπως από τη χώρα τους, να διαταράξουν την οικονομική και πολιτική κατάσταση σε όλον τον πλανήτη. Κάποιοι απαισιόδοξοι, θεωρούν ότι το «κλείσιμο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες είναι μόνο η αρχή. 

Ads

Και αίφνης, διαβάζεις μια είδηση όπως αυτή σχετικά με τον 11χρονο Πέιτον Ρόμπερτσον από τη Φλόριντα και αισθάνεσαι ότι υπάρχει ελπίδα! Η συμμετοχή του Πέιτον σε έναν από τους πολλούς διαγωνισμούς που σχετίζονται με την επιστήμη, το διαγωνισμό «Young Scientist Challenge» της εταιρείας Discovery Education, πιο γνωστής για το κανάλι «The Discovery Channel» είναι ένα από τα πιο όμορφα και πράγματα που έχω δει τον τελευταίο καιρό –ότι ο δημιουργός του είναι ένας μαθητής του δημοτικού το κάνει ακόμα καλύτερο και αυτό που το κάνει αριστουργηματικό είναι ότι η ιδέα του, η οποία τελικά πήρε το πρώτο βραβείο, πιθανότατα θα εφαρμοστεί στην πράξη και θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους στις νοτιοανατολικές πολιτείες της Αμερικής την επόμενη φορά που κάποιος τυφώνας θα πλήξει τις περιοχές τους. 

Με ψιλή φωνή καρυκευμένη με ένα ελαφρύ ψεύδισμα, ο πιτσιρικάς εξηγεί στο βίντεο της συμμετοχής του ότι το βασικό μέτρο ενάντια στις πλημμύρες που προκαλούν οι τυφώνες, οι σάκοι με άμμο, αφενός δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί και αφετέρου είναι αρκετά προβληματικοί στη μεταφορά τόσο πριν όσο και, πολύ περισσότερο, μετά τη βροχή. Προτείνει λοιπόν μια εναλλακτική λύση όπου στη θέση της άμμου μπαίνει ένα μείγμα από αλάτι και ένα πολυμερές ο όγκος του οποίου πολλαπλασιάζεται όταν βραχεί –το μόνο που έχει να κάνει αυτός που τους χρησιμοποιεί, είναι να τους τοποθετήσει στο σημείο που θέλει (πολύ εύκολα καθώς το βάρος τους είναι πολύ μικρό) και στη συνέχεια να τους καταβρέξει με ένα λάστιχο ώστε το υλικό να φουσκώσει. Και όταν ο τυφώνας περάσει, να τους αφήσει να στεγνώσουν ώστε να μπορέσει να τους μαζέψει και να τους αποθηκεύσει.  

Στην νέα στήλη μας για την Παιδεία, παρουσιάζουμε απόψεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση καθώς και προτάσεις εναλλακτικής διδασκαλίας στα σχολεία. Μπορείτε να μας στείλετε γνώμες και προτάσεις σας, στο [email protected].

Ads

Μια συγκλονιστικά απλή ιδέα για την αντιμετώπιση ενός πραγματικά μεγάλου προβλήματος. Γιατί δεν το είχε σκεφτεί κανείς ως τώρα; Ποιος ξέρει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν ο 11χρονος Πέιτον αρχίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πορεία του στον κόσμο της επιστήμης, η συνέχεια προβλέπεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα∙ το μήνυμα αισιοδοξίας που δίνει τόσο η εφεύρεσή του όσο και ο ίδιος με τον τρόπο που την παρουσιάζει, ίσως να μην είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. 

Πηγή: theartfoundation.metamatic.gr