Πόσες φορές σας έχει τύχει να νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι, αλλά δε μπορείτε να κοιμηθείτε όταν πέφτετε στο κρεβάτι;

Ads

Είναι γνωστό ότι ιδανικά πριν πέσουμε για ύπνο πρέπει να κλείνουμε τα φώτα και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές όπως και τα κινητά μας τηλέφωνα, αλλά πρακτικά αυτό δεν είναι εφικτό τις περισσότερες φορές.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας τρόπος που μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αϋπνία μόλις σε πέντε λεπτά. Πρόκειται για ένα πολύ απλό τρικ και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε είναι να γράψετε μια πολύ συγκεκριμένη λίστα υποχρεώσεων.

Η απλή καταγραφή των καθηκόντων και των υποχρεώσεων που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα, μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο σας να ηρεμήσει και να σας κάνει να χαλαρώσετε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Ads

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους κύριους λόγους που μένουμε ξύπνιοι τη νύχτα είναι επειδή ανησυχούμε για πράγματα που πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα. «Ζούμε σε μια κοινωνία που το μυαλό μας δουλεύει 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος και οι υποχρεώσεις που αυξάνονται διαρκώς μας κάνουν να ανησυχούμε για τα ημιτελή καθήκοντα πριν από το βραδινό ύπνο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael K Scullin.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι καταγράφουν λίστες με τις υποχρεώσεις στο κεφάλι τους με αποτέλεσμα να μπερδεύονται και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον ύπνο», πρόσθεσε ο Scullin.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Experimental Psychology», η δαπάνη πέντε λεπτών για τη σύνταξη μιας λίστας υποχρεώσεων θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς για να κοιμηθεί γρηγορότερα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η σύνταξη λίστας με πράγματα που έχετε ήδη κάνει, δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Κάποιοι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν την οδηγία να γράψουν έναν κατάλογο υποχρεώσεων, ενώ άλλοι κλήθηκαν να γράψουν μια γενικότερη λίστα με διάφορα πράγματα που αφορούσαν και την προηγούμενη μέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα κοιμήθηκε πολύ πιο γρήγορα, σε μια μέτρηση με ειδικά μηχανήματα που παρακολουθούσαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων όλη τη νύχτα. Επιπλέον, όσο πιο συγκεκριμένη είναι η λίστα των υποχρεώσεων, τόσο πιο γρήγορα κατάφερναν να πέσουν γα ύπνο οι συμμετέχοντες.

Έτσι, εάν αγωνίζεστε να κοιμηθείτε, απλά αφαιρέστε τις σκέψεις σας και προσπαθήστε να τις τοποθετήσετε σε ένα κομμάτι χαρτί. Ίσως τελικά αυτός ο τρόπος να σας βοηθήσει να «καθαρίσετε» το μυαλό σας και να απολαύσετε έναν ήρεμο ύπνο. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.