Μαχητές της οργάνωσης του «Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλη την επαρχία Νινευή, στο βόρειο Ιράκ, με πρωτεύουσα τη Μοσούλη. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τζιχαντιστές κατάφεραν να απελευθερώσουν πάνω από 1.000 κρατούμενους. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 3.000. Βοήθεια από τις διεθνείς δυνάμεις ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ και ανακοίνωσε πως θα εξοπλίσει όσους πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις μάχες ενάντια στους τζιχαντιστές. 

Ads

«Το κράτος δεν έχει πλέον τον έλεγχο της Μοσούλης, η πόλη βρίσκεται στο έλεος των ενόπλων», δήλωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ενώ αστυνομικά τμήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες. Οι τζιχαντιστές έχουν ελέγχουν κυβερνητικά κτίρια και τον τηλεοπτικό σταθμό.

Εδώ και μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και τζιχαντιστών, που επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές της χώρας απειλώντας πως σκοπεύουν να φτάσουν μέχρι τη Βαγδάτη. Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνεται από τους τζιχαντιστές, καθώς νωρίτερα είχε καταληφθεί και η Φαλούτζα.

Σημειώνεται πως τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως 28 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών που μετέφεραν ντίζελ πιάστηκαν όμηροι από μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» στη Μοσούλη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι οδηγοί κρατούνται απήχθησαν κατά τη μεταφορά ντίζελ από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) της νότιας Τουρκίας σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια ιρακινή πόλη.

Ads

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι δήλωσε πως «δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους τρομοκράτες να ελέγχουν τη Μοσούλη. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να μας βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες. Όλος ο κόσμος θα υποφέρει από την εξάπλωση της τρομοκρατίας». Παράλληλα, σύμφωνα με το Al Jazeera, ανακοίνωσε πως το κράτος θα προσφέρει όπλα σε όσους εθελοντές πολίτες θέλουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.