Είστε κάτω των 45 ετών και πρόθυμοι να παραμείνετε για δέκα χρόνια στο ίδιο μέρος; Τότε είστε οι ιδανικοί υποψήφιοι κάτοικοι για το Άλμπινεν. Ένα μικρό ελβετικό χωριό, κοντά στο Leukerbad στο Βαλαί, απειλείται με εξαφάνιση καθώς ο πληθυσμός του έχει μειωθεί μόλις στους 240 κατοίκους.

Ads

Το τοπικό σχολείο δεν λειτουργεί και πολλά από τα σπίτια του χωριού χρησιμοποιούνται ως εξοχικά σπίτια, αφήνοντας τα κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κάτοικοι πρόκειται να ψηφίσουν μια πρόταση που προσφέρει σε νέες οικογένειες μετρητά για να εγκατασταθούν εκεί σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του χωριού. Στους ενήλικες μπορούν να προσφέρουν 25.000 φράγκα το καθένα (21.500 ευρώ), ενώ τα παιδιά θα λάβουν 10.000 φράγκα (8.500 ευρώ), συνολικά 60.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Υπάρχουν ωστόσο και όροι. Οι υποψήφιοι κάτοικοι πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών και να είναι έτοιμοι να παραμείνουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Το ακίνητο που αγοράζουν ή κατασκευάζουν πρέπει επίσης να αξίζει τουλάχιστον 200.000 φράγκα (171.500 ευρώ) και πρέπει να είναι η κύρια κατοικία τους.

Ads

Οι αρχές του χωριού θεωρούν ότι η πρότασή τους αντιπροσωπεύει μια πραγματική επένδυση στο μέλλον του Albinen, παρά την αρχική δαπάνη.

Οποιοσδήποτε δεχθεί θα ωφεληθεί σίγουρα από το ορεινό κλίμα και την απίστευτη θέα στην κοιλάδα του Ροδανού. Οι θέσεις εργασίας στο χωριό είναι λιγοστές, αλλά οι πόλεις Visp και Sion βρίσκονται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο, με τη Βέρνη περίπου δύο ώρες με το τρένο ή το αυτοκίνητο και τη Γενεύη περίπου τρεις ώρες μακριά.

Το Albinen δεν είναι το μοναδικό ελβετικό χωριό που έγινε είδηση. Το μικροσκοπικό χωριό Corippo, με πληθυσμό μόλις 13 ατόμων ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετατραπεί σε ένα γιγάντιο ξενοδοχείο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξαφάνιση από το χάρτη.

Πηγή: euronews