Χάος κι αναβρασμός επικρατεί στο Ντάλας, καθώς κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης στην περιοχή μετά τις δύο δολοφονίες Αφροαμερικανών σε Μινεσότα και Λουιζιάνα από αστυνομικούς, ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν 5 άνδρες της αστυνομίας και τραυμάτισαν άλλους έξι και έναν πολίτη.

Ads

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν σε αυτή τη μεγάλη πόλη του Τέξας, όπως και τόσοι άλλοι τις τελευταίες ημέρες που μετείχαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βία κατά των μαύρων, μετά το θάνατο αυτή την εβδομάδα δύο Αφροαμερικανών από πυρά των δυνάμεων της τάξης.

Προς το τέλος της διαδήλωσης δύο άνδρες που ήταν ακροβολισμένοι σε κτίρια της περιοχής άνοιξαν πυρ στοχεύοντας συγκεκριμένα προς το σημείο που ήταν συγκεντρωμένες οι μονάδες ασφαλείας. Στο σημείο επικράτησε αμέσως πανικός καθώς οι διαδηλωτές νόμιζαν ότι δέχονταν πυρά με αποτέλεσμα να αρχίσουν να τρέχουν πανικόβλητοι.

Στο σημείο που έγινε το μακελειό αναπτύχθηκαν αμέσως ομάδες SWAT και οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις πάνω από την πόλη, επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών.

Ads

Επί ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία αντάλλαζε πυρά και προσπαθούσε να διαπραγματευτεί με έναν ακόμα ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος είχε ταμπουρωθεί σε γκαράζ της περιοχής και απειλούσε ότι θα σκοτώσει κι άλλους αστυνομικούς. Είπε επίσης ότι είχε βάλει βόμβες τόσο στο γκαράζ όσο και σε ολόκληρη την πόλη, με αποτέλεσμα οι πυροτεχνουργοί της αντιτρομοκρατικής να κάνουν ακόμα έρευνες για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικών. Ο ένοπλος έπεσε νεκρός όταν η αστυνομία έστειλε ένα ειδικό ρομπότ μέσα στο γκαράζ το οποίο έφερε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο και πυροδότησαν.

Ο ένοπλος του γκαράζ του Ντάλας ήταν ο 25χρονος Μάικα Τζόνσον, ο οποίος υπηρετούσε ως έφεδρος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πανικός του πλήθους όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί:

Συνελλήφθησαν 3 ύποπτοι

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο που δείχνει έναν άνδρα τον οποίο παρουσίασαν ως έναν από τους σκοπευτές που κρατούσε ένα τουφέκι.

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν, μετά τον εντοπισμό τους από την αστυνομία. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητό τους και είχαν σάκκους από ύφασμα-καμουφλάζ. Λίγο αργότερα συνελήφθη και μια γυναίκα.

«Δεν είμαστε δυστυχώς σίγουροι ότι συλλάβαμε όλους τους ύποπτους», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Το βίντεο από την επίθεση

 Βίντεο που μαγνητοσκόπησε αυτόπτης μάρτυρας από παρακείμενο ξενοδοχείο και μεταδόθηκε από το CNN δείχνει έναν από τους σκοπευτές εν δράσει. «Αυτός είναι, εκεί, δίπλα στη λευκή στήλη, κοιτάξτε, πυροβολεί προς τα αριστερά, πυροβολεί προς τα δεξιά, ρίχνει στην άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι στοχεύει κάποιον», σχολίασε ο αυτόπτης μάρτυρας Ισμαήλ Ντεχεσούς.

«Στη συνέχεια, ο σκοπευτής γύρισε για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν ήταν πίσω του, αλλά υπήρχε ένας αστυνομικός που πλησίαζε και προσπαθούσε να τον συλλάβει, αλλά αυτό είχε άσχημη εξέλιξη. Ήταν μια εκτέλεση, ειλικρινά. Ενώ (ο αστυνομικός) ήταν ήδη στο έδαφος, ο άνδρας τον πυροβόλησε ακόμη τρεις ή τέσσερις φορές», σημείωσε.

Στο συγκλονιστικό αυτό βίντεο φαίνεται η στιγμή που ένας από τους αστυνομικούς πέφτει νεκρός από τα πυρά ενός δράστη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Προειδοποιήσεις Ομπάμα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κατήγγειλε τις «άγριες, υπολογισμένες και ποταπές επιθέσεις», για τις οποίες «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία».

Χθες, σχολιάζοντας το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανού, μίλησε για ένα «σοβαρό πρόβλημα» που ροκανίζει την Αμερική και τόνισε ότι η χώρα είχε βιώσει «πάρα πολλές τραγωδίες», ενώ κάλεσε την αστυνομία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Είναι συμπτωματικά ευρύτερων προκλήσεων στους κόλπους του δικαστικού μας συστήματος», επέμεινε, κάνοντας λόγο για φυλετικές ανισότητες και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και πολλών κοινοτήτων.

Ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά σήμερα το πρωί από την περιοχή, στην οποία πραγματοποιεί εκτενείς έρευνες η αστυνομία. «Ο χειρότερος εφιάλτης μας συνέβη. Είναι μια οδυνηρή στιγμή για την πόλη του Ντάλας», δήλωσε.

Καταδικάζει το κίνημα των Αφροαμερικανών τις δολοφονίες αστυνομικών

Το κίνημα Black Lives Matter σημειώνει, σε ανακοίνωσή του για τα γεγονότα στο Ντάλας, ότι η αξιοπρέπεια και όχι οι φόνοι είναι η σημαία του.

«Το BlackLivesMatter έχει ως σημαία του την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Όχι τους φόνους», σημειώνεται σε μήνυμα του κινήματος στο Twitter.

Τα δυο τελευταία περιστατικά κατά αφροαμερικανών 

Μινεσότα

Ο 32χρονος Φιλάντο Καστίλ πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μέσα στο αυτοκίνητό του, μπροστά στη γυναίκα του και την τετράχρονη τους, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας. 

Η αστυνομία τους σταμάτησε επειδή είχαν σπασμένο φλας. Ο Καστίλ ανέφερε στους αστυνομικούς ότι είχε άδεια οπλοφορίας και ότι είχε όπλο μαζί του. 

Σύμφωνα με την σύζυγο του, όταν ο Καστίλ πήγε να πιάσει το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας για να την δείξει στον αστυνομικό, αυτός τον πυροβόλησε. 

Η σύζυγος κατέγραφε με το κινητό της τμήμα του περιστατικού και το μετέδωσε σε ζωντανό χρόνο στο διαδίκτυο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ο αστυνομικός Τζερόνιμο Γιάνεζ από την αστυνομία της Μινεσότα, αναγνωρίστηκε ως ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον Φιλάντο Καστίλ. Τον Γιάνεζ συνόδευε ο συνάδελφός του Τζόζεφ Καούσερ. Οι δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές.

Λουιζιάνα 

Ο Άλτον Στέρλινγκ, πλανόδιος πωλητής CD έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στη μέση του δρόμου στη Λουιζιάνα. 

Οι δυο αστυνομικοί φέρεται να κλήθηκαν από πολίτη που υποστήριξε ότι ο άντρας τον είχε απειλήσει με όπλο. Είχαν ήδη ρίξει τον Στέρλινγκ στο έδαφος και τον είχαν ακινητοποιήσει όταν τον πυροβόλησαν. 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι δύο αστυνομικοί «τέθηκαν κατά τη συνήθη διαδικασία σε προσωρινή άδεια». 

Οι ΗΠΑ πενθούν

Διαδηλώσεις και αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, όπως στο Ντάλας, μετά τον θάνατο του Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα και του Αλτον Στέρλινγκ στη Λουιζιάνα.

Με πλακάτ και μπλουζάκια που έγραφαν συνθήματα όπως «Σταματήστε να εκτελείτε μαύρους» και «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε μαύρους», εκατοντάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας και καταγωγής, συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ μπροστά από την κατοικία του κυβερνήτη στο Σεν Πολ, την πρωτεύουσα της Μινεσότα.

Από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες περνώντας από το Σικάγο και την Ουάσινγκτον, μεγάλος αριθμός πολιτών μετείχε στις συγκεντρώσεις. Στο Μανχάταν, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φτάνει πια» και «Οι ζωές των μαύρων μετράνε», όπως εξάλλου ονομάζεται το κίνημα που καταγγέλλει την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών.