Πανικός επικράτησε σήμερα στην Αλβανική Βουλή, όπου εγκρίθηκε η τοποθέτηση της προσωρινής Γενικής Εισαγγελέως της χώρας καθώς είχε λήξει η θητεία του προηγούμενου. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν καπνογόνα μέσα στην αίθουσα της Βουλής ενώ κάποιοι ήρθαν στα χέρια με βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ads

Η ενωμένη αντιπολίτευση με επικεφαλής το Δ. Κόμμα και το Κόμμα Σοσιαλιστικής Ένταξης, επιχείρησε να εμποδίσει την διαδικασία εκλογής με το αιτιολογικό ότι αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος, εφόσον οι διατάξεις του δεν προβλέπουν τέτοιον θεσμό και ορίζουν την εκλογή Γενικού Εισαγγελέα με τα τρία πέμπτα του σώματος της Βουλής, που όμως η κυβέρνηση δεν τα διαθέτει.

Την ίδια στιγμή μερικές χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν έξω από το κτίριο της βουλής, που φρουρούσαν πάνοπλοι αστυνομικοί, απειλώντας να εισβάλλουν σε αυτό.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βιάζεται για την τοποθέτηση της Γενικής Εισαγγελέως, γιατί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θέλει να ελέγξει το θεσμό με στόχο να μπουν στον πάγο οι υποθέσεις διαφθοράς και ανάμιξης κυβερνητικών παραγόντων στο οργανωμένο έγκλημα.

Ads

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι μια εκδήλωση φόβου που πηγάζει από τις προσπάθειες της κυβέρνηση να απαλλάξει τη δικαιοσύνη από τη διαφθορά και την εξάρτησή της από την πολιτική. 

Τελικά η τοποθέτηση της προσωρινής Γενικής Εισαγγελέως Άρτα Μάρκου, πέρασε με 69 ψήφους υπέρ – των κυβερνητικών βουλευτών – με την αντιπολίτευση όρθια να χτυπάει τα έδρανα και να προσπαθεί να εμποδίσει την ψηφοφορία και τους διαδηλωτές να επιμένουν να σπάσουν τις γραμμές της αστυνομίας και να εισβάλλουν στη Βουλή.

image

image