Αν και στα προπαγανδιστικά βίντεο που το Ισλαμικό Κράτος δίνει στη δημοσιότητα οι μαχητές του εμφανίζονται να καταφέρνουν μεγαλεπίβολες νίκες, στο συγκεκριμένο βίντεο που έχει τραβηχτεί από τζιχαντιστή, η αμοντάριστη πραγματικότητα φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική.

Ads

Το βίντεο – ντοκουμέντο, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το Vice News, τραβήχτηκε τον Μάρτιo του 2016 σε μία μάχη μεταξύ τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, 30 χιλιόμετρα έξω από τη Μοσούλη.

Το βίντεο ξεκινά με τον πρωταγωνιστή τζιχαντιστή να ετοιμάζεται να φύγει για τη μάχη και να μιλάει στους συντρόφους του για την αξία του να γίνεσαι μάρτυρας για τον Αλλάχ. Στη συνέχεια η ομάδα των τζιχαντιστών επιβιβάζονται σε ένα στρατιωτικό όχημα και μεταβαίνουν στο πεδίο της μάχης.

Καθώς «προελαύνουν» μέσα στην ερημιά χαιρετάνε τον κόσμο που βρίσκεται σε κάποια παρακείμενα σπίτια, φωνάζοντας ότι «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Ads

Ακολουθεί ανταλλαγή πυρών με τους Κούρδους μαχητές, κατά την οποία οι «ατρόμητοι» πολεμιστές της τζιχάντ, εμφανίζονται σαν πανικόβλητοι «νεοσύλλεκτοι» που δεν μπορούν καν να βρουν το κατάλληλο βλήμα για να εκτοξεύσουν. Από ένα λάθος του αρχι-τζιχαντιστή μάλιστα κινδυνεύουν να γίνουν «φλαμπέ», όπως ακούγεται ένας εξ αυτών να λέει.

Το όχημα των τζιχαντιστών γίνεται τότε στόχος μιας ρουκέτας των Κούρδων μαχητών και ο οδηγός που στην αρχή του βίντεο προπαγάνδιζε τη θυσία για τον Αλλάχ, γίνεται ο ίδιος θυσία στο βωμό του ιερού πολέμου που έχει κηρύξει, πέφτοντας νεκρός.

Οι τζιχαντιστές βγαίνουν τότε πανικόβλητοι από το όχημα και προσπαθούν να πυροβολήσουν τους αντιπάλους τους, κάνοντας διάφορα «κόλπα» όπως το να σύρονται σε στυλ… βαρελάκι, μέχρι που μια σφαίρα βρίσκει τον τζιχαντιστή που έχει ενσωματωμένη την κάμερα στη στολή του με το πλάνο να κόβεται απότομα, όπως απότομα κόβεται και το νημα της ζωής του.

Δείτε το βίντεο:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=aM3ElTvF52I]