«Ο γγ του ΝΑΤΟ δε λέει ψέματα. Η Ελλάδα λέει ψέματα», ισχυρίστηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είπε «ναι» στην πρόταση του Στόλτενμπεργκ και δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα περί συμφωνίας για έναρξη τεχνικών συνομιλιών εντός της Συμμαχίας, μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Ads

«Η Τουρκία “βαφτίζει” τις τεχνικές συνομιλίες “διάλογο”», ήταν η απάντηση πηγών της ελληνικής κυβέρνησης, που τόνισαν πως «θα ήταν “ευχής έργο” ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». «Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει», κατέληξαν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ ρώτησε την Τουρκία, η οποία απάντησε ότι είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και στη συνέχεια απέσπασε θετική απάντηση και από την Ελλάδα.

«Στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Έκανε κάποιες προτάσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σύγκρουση, μας ρώτησε την άποψή μας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς είπαμε ότι «ευχαρίστως, είμαστε πάντα υπέρ των συνομιλιών. Δεν είμαστε εκείνοι που λέμε ‘όχι’. Λέμε ‘ναι’». Και μετά μας ρώτησε αν μπορεί να το ανακοινώσει. Το ίδιο ρώτησαν και την Ελλάδα. Βέβαια δεν χρειάζεται να σας λέω τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά τις λέω για να δείτε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας». 

Ads

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε “εντάξει”. Και αφού είπε το “εντάξει”, το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα.  Αλλά -εμείς δεν εκπλαγήκαμε- δυστυχώς η Ελλάδα διέψευσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτός που είπε ψέματα δεν είναι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Αυτή που είπε ψέματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα για μια άλλη φορά έδειξε ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου. Αυτό το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν και γι’ αυτό δεν εκπλαγήκαμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: 

«Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου. Εάν η Ελλάδα περιμένει από μας να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας για να συναντηθούμε μαζί τους, αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει το διάλογο, αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει άδικο. Με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει, όπως ξέρετε, μετά τη μεσολάβηση της κ. Μέρκελ να προβούμε σε μία κοινή δήλωση. Λίγες ώρες πριν τη δήλωση, η Ελλάδα πήγε και υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο Μπορέλ και η Γερμανία εξεπλάγησαν, αλλά όχι εμείς.

Εμείς λέμε “Ναι”, η Ελλάδα λέει “Όχι”. Εάν η Ελλάδα νομίζει ότι μας κάνεις χάρη να συναντηθεί μαζί μας και περιμένει από μας ότι για να συναντηθούμε μαζί τους, πρέπει να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας, αυτό δεν θα συμβεί. Εξάλλου, αν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, δεν αποφεύγεις το διάλογο. Αν είσαι μία χώρα ή ένας υπουργός Εξωτερικών ή ένας ηγέτης που πιστεύεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματά σου, δεν αποφεύγεις τις συνομιλίες».