Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού είχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σήμερα Παρασκευή 12 Μαΐου, τονίζοντας «ανάγκη και οι δύο πλευρές να καταθέσουν τα όπλα».

Ads

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τις 18 Φεβρουαρίου που ο Όστιν μίλησε με τον Σεργκέι Σοϊγκού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να εφαρμόσει άμεσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς η σύγκρουση που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου εντείνεται, όπως μετέδωσε το Sky News. Επανέλαβε επίσης τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πρωτοβουλία ήρθε λίγες ώρες μετά την μη αναμενόμενη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι –που έως τώρα τηρούσε σαφή στάση εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν- λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως την εισβολή στην Ουκρανία, και ζητώντας από τον Μπάιντεν να τηλεφωνήσει στον Ρώσο πρόεδρο.

Ads

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργόε, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτητόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν». Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη – διότι αυτό είναι αδύνατον – αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι για Μακρόν: Μου ζήτησε παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

Συνομιλίες με Πούτιν ζητάει ο Ζελένσκι

Εν τω μεταξύ, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επανέλαβε την προσφορά του να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που ο Ουκρανός πρόεδρος προβαίνει σε τόσο πλήρεις δημόσιες δηλώσεις όσον αφορά στην προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για οποιεσδήποτε συζητήσεις μεταξύ εμού και του κ. Πούτιν, δήλωσε ο Ζελένσκι στην ιταλική τηλεόραση RAI 1, όπως μεταδίδει το Reuters. Όπως δήλωσε, «ως πρόεδρος, είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον κ. Πούτιν, αλλά μόνο με αυτόν. Χωρίς κανέναν από τους μεσολαβητές του. Και στο πλαίσιο του διαλόγου, χωρίς τελεσίγραφα».

Σημειώνεται ότι Ουκρανία και Ρωσία δεν έχουν πραγματοποιήσει διά ζώσης συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου 2022. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δήλωση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξάγονταν εξ αποστάσεως.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι απορρίπτει τις προτροπές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για χάρη της διασφάλισης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα επέτρεπε στον Πούτιν να ενδυναμώσει το κύρος του, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν θα συμβιβαστεί σχετικά με την εδαφική ακεραιότητά της.

Τέλος ο Ζελένσκι απευθύνθηκε προς τη Ρωσία λέγοντας: «Φύγετε από αυτό το έδαφος που έχετε καταλάβει από τις 24 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι το πρώτο ξεκάθαρο βήμα για να μιλήσετε για οτιδήποτε».