Δικαστήριο στη Μόσχα επικύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για την απαγόρευση των παρελάσεων Gay Pride στην πόλη για τα επόμενα 100 χρόνια.

Ads

 
Κατά της απόφασης είχε προσφύγει ο Nikolai Alexeyev, ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ο οποίος ανακοίνωσε πως πλέον θα προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως ο Δήμος υποστηρίζει ότι οι παρελάσεις μπορεί να διαταράξουν την τάξη και ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν τις υποστηρίζουν.
 
«Με την προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πετύχουμε την ακύρωση των απαγορεύσεων, όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για τις μελλοντικές εκδηλώσεις Gay Pride στη Μόσχα».
 
Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν στην απόφαση του δικαστηρίου ήταν και ο Andre Banks, υπεύθυνος του AllOut.org, «Αυτή η απόφαση μας υπενθυμίζει πως το Gay Pride είναι εξίσου σημαντικό σήμερα όσο ήταν και μετά το Stonewall το 1969», ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του.
 
«Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αγωνίζονται για το δικαίωμά της σεξουαλικής επιλογής. Μοιάζει πολύ με εκείνη την αξέχαστη εποχή, δεκαετίες πριν, όμως ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και θα είναι επιτυχής».
 
Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ρούβλια στον Alexeyev για «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα». Σύμφωνα με νόμο στην Αγία Πετρούπολη στα άτομα που καταδικάζονται για «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» επιβάλλεται πρόστιμο έως 5.000 ρούβλια, ενώ σε οργανώσεις επιβάλλεται πρόστιμο 500.000 ρούβλια.
 
Όπως επισημαίνει το Radio Free Europe/Radio Liberty, το οποίο επικαλείται η Huffingtonpost, η εν λόγω νομοθεσία εξισώνει την «παιδοφιλική προπαγάνδα» με την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» επιβάλλοντος τις ίδιες ποινές.