Το Κίεβο θα πρέπει να προπληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση της Gazprom που ανακοινώθηκε μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δυο πλευρών. Εκτιμάται πως η απόφαση της ρωσικής εταιρείας, συνιστά κλείσιμο της στρόφιγγας. Η διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας απειλεί τη ροή του φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη, αφού το ήμισυ της ποσότητας του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη περνά από το ουκρανικό έδαφος.

Ads

Οι δύο πλευρές είχαν μακρόσυρτες αλλά αδιέξοδες συνομιλίες για το ζήτημα, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν το ρωσικό τελεσίγραφο, που είχε ήδη πάρει τρεις φορές παράταση, για εξόφληση της οφειλής περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Οι συνομιλίες γίνονταν με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, σε χώρες της οποίας θα είναι αισθητές οι επιπτώσεις της διακοπής στη ροή αερίου προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο απέρριψε την αύξηση της τιμής που αποφάσισε η Μόσχα στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την απομάκρυνση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο. Τότε η τιμή διαμορφώθηκε από 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια, στην υψηλότερη τιμή που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στην τελευταία της προσφορά, η Μόσχα πρότεινε τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε πεπεισμένη, ότι είναι εφικτή μία συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας ακόμα και την τελευταία στιγμή κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό. 
 
«Δεν είναι πολύ πιθανόν να ξανασυναντηθούμε, βρισκόμαστε ήδη στο αεροπλάνο» για την επιστροφή στη Μόσχα, είχε τονίσει πάντως τη νύχτα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σεργκέι Κουπριάνοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής Gazprom σε μια δήλωση – προειδοποίηση. 
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε εξάλλου καταγγείλλει με χθεσινές του δηλώσεις την «αλαζονεία» του Κιέβου που απορρίπτει μία «λογική συμβιβαστική λύση», γεγονός που κατά τη γνώμη του εξηγείται από την ανάμειξη τρίτης πλευράς.