Αθλητικές εμφανίσεις και στρατιωτικές στολές… Φορέματα, άμφια και μπουρκίνι… Ρούχα σε μικρά και μεγάλα μεγέθη. Άλλα ποτισμένα με ακριβό άρωμα με κι άλλα με δάκρυα.

Ads

Πολλά  λερωμένα με στάχτες κι αίματα…

Κάποια αποπνέουν δόξα και glamour κι άλλα τρόμο, αγωνία και πανικό…

Αυτά είναι τα ρούχα που έντυσαν τη χρονιά που σε λίγο τελειώνει…

Ads

image

Μισό κίτρινο σακάκι πάνω στο σώμα της τραυματισμένης  ινδής αεροσυνοδού Nidhi Chaphekar, κι αυτό τσουρουφλισμένο.

Το υπόλοιπο έγινε στάχτη από την έκρηξη στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών.

Ό,τι απέμεινε μαζί με τις πληγές , τα καψίματα στο 15% του σώματος και το μετατραυματικό σοκ. Τρομοκρατία.

image

Ένα σετ ολόλευκα παπικά άμφια , φορεμένα από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Ποντίφηκας πατά σε ελληνικό έδαφος, στη Μυτιλήνη, μοιράζεται ένα ταπεινό γεύμα με πρόσφυγες, στέλνει μήνυμα στον ΟΗΕ, φωτογραφίζεται και φεύγοντας, παίρνει μαζί του 12 άτομα [πρόσφυγες όχι αποστόλους].  Παπισμός.

image

Ένα μπορντό φόρεμα με δαντέλα στο τελείωμα, λίγο μίνι, λίγο strapless, λίγο βραδινό για την περίσταση… λίγο αμήχανο, πολύ φωτογραφημένο και πολυσυζητημένο στα  social media. Styling.

image

Λευκά τραπεζομάντιλα από τα παραλιακά ρεστοράν της Νίκαιας πάνω σε διαμελισμένα  πτώματα…

Στον  πιο πολυσύχναστο, τουριστικό, χαρούμενο  δρόμο μιας ονειρεμένης γαλλικής πόλης… Σε μια μέρα γιορτής…  Μακελειό.

image
 
Τουρκικές στρατιωτικές στολές καταλήγουν κουρέλια  άλλες στην άσφαλτο κι άλλες πάνω στα σώματα αξιωματικών που συμμετείχαν  στο  πραξικόπημα  των λίγων ωρών στην Τουρκία  του Ερντογάν. Καθεστώς.

image

Δυο διαφορετικές  -αλλά καθόλου παράταιρες- κάλτσες στον αέρα, μια λευκή και μία γαλάζια  γίνονται σετ  με ένα χρυσό μετάλλιο και θυμίζουν  σε μια ολόκληρη χώρα  πώς είναι να πανηγυρίζεις… Ιδεώδες.

image
 
Ένα μπουρκίνι  φορεμένο από 34χρονη λουόμενη,  βγαίνει με το ζόρι,  σε παραλία της Νίκαιας,  μετά από πίεση ομάδας αδυσώπητων γάλλων αστυνομικών.  Οι λουόμενοι κοιτούν  προς  κάθε άλλη κατεύθυνση… «Πολιτισμός».

image
 
Ένα κατασκονισμένο παιδικό μπλουζάκι απροσδιορίστου χρώματος κολλημένο με ιδρώτα, φόβο και αίμα  πάνω σε ένα  σοκαρισμένο παιδί…  Πόλεμος.

image
 
Το τελευταίο, επίσημο, εκθαμβωτικό, χρυσό φόρεμα [Versace] της Μισέλ Ομπάμα! Η πρώτη μαύρη πρώτη κυρία παραχωρεί τη θέση της στην πρώτη ξένη, πρώτη κυρία:  τη Σλοβενικής καταγωγής Μελάνια Τραμπ.

Που ακόμη δεν έχει βρει τον σχεδιαστή που θα την ντύνει. Αλλαγή.  

image

Ένα σετ από χρυσοκέντητα ιερατικά άμφια φορεμένα σε ένα καθιστό λείψανο, περιφέρονται  πάνω στον θρόνο της  ιδεοληψίας και του σκοταδισμού. Ορθοδοξία.

image
 
Μια ιερή [!] παντόφλα [δεν ξέρουμε τι νούμερο] περιφέρεται για  τους  πιστούς  χριστιανούς-ειδωλολάτρες   που θέλουν να προσκυνήσουν… [ούτε δυο βδομάδες  δεν έχουν περάσει από το καθιστό λείψανο πάνω στο χρυσό θρονί]. Ορθοδοξία. Ξανά.

image
 
Ένα ωραιότατο μικρό μαύρο φόρεμα [little black dress] φορεμένο από τη νεότατη Υπουργό Εργασίας. Λίγο see through. Στο φινίρισμα. Ανασχηματισμός.

image
 

image

Οι  παραδοσιακές  ελληνικές ενδυμασίες  απέναντι στον  πιο δημοφιλή Πλανητάρχη που επισκέφθηκε ποτέ τη χώρα… 

Από μια επίσκεψη που μας  θύμισε τι σημαίνει δημοκρατία, φιλότιμο, φιλοξενία  και αξιοπρέπεια [αλλά και star quality]. Φιλοφρονήσεις.

image

Δύο ρολόγια Rolex που σταμάτησαν πια να μετρούν τις ώρες της Επανάστασης.

Το ένα μοντέλο Daydate και το άλλο μοντέλο Submariner,  φοριόντουσαν πάντοτε μαζί στο αριστερό χέρι ενός ζωντανού θρύλου.

Μαζί με το αμπέχονο στο χρώμα της ελιάς, πέρασαν στην Ιστορία. Τέλος εποχής.

image

Μια πράσινη ποδοσφαιρική φανέλα ποτισμένη με δάκρυα.

Μια ομάδα ακόμη φανέλες της Chapecoense ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους  που δεν εφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Από τον έβδομο ουρανό στην απόλυτη συντριβή. Θρήνος.

image
 
Τα ρούχα και τα παπούτσια που άφησαν πίσω φεύγοντας, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη. Μια ολόκληρη έκθεση με τον τίτλο: «Πλυντήριο» από τον καλλιτέχνη Ai Wei Wei , στην κοσμοπολίτικη μεταναστομάνα  Νέα Υόρκη. «Κουλτούρα».

image
 
Μια κόκκινη στολή που δεν είναι του Αϊ-Βασίλη, στη  χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Δίπλα  σε ένα  δολοφονικό φορτηγό, βγαλμένο από το χειρότερο σενάριο splatter. Μακελειό – Sequel.

image
 
Ένα κόκκινο κασκέτο στο κεφάλι του ισχυρότερου ανθρώπου της Αμερικής  και νέου Πλανητάρχη.

Τι σκέψεις, σχέδια, πλάνα, οράματα σκεπάζει το red cap με τα τρία γράμματα USA, δεν το ξέρει κανείς. Εξουσία.

image
 
 Η ρωσική σημαία  πάνω στο φέρετρο του Ρώσου Πρεσβευτή στην Τουρκία…από μια δολοφονία  που έγινε πισώπλατα  αλλά μπροστά στα μάτια της κάμερας.

Πριν προλάβουν  να στεγνώσουν τα δάκρυα στα μάγουλα των Ρώσων, 92 συμπατριώτες τους χάνονται στα συντρίμμια  ενός ακόμα μοιραίου αεροσκάφους Τουπόλεφ. Σοκ. Πένθος.

image
 
4.715 ρούχα και σωσίβια μουλιασμένα σε θαλασσινό νερό, απελπισία και πανικό. Τόσοι ήταν οι πρόσφυγες και μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν σε μια άλλη ήπειρο αλλά πέρασαν  τελικά στα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς  ως  νεκροί. [1.148 περισσότερες απώλειες από όσες την προηγούμενη χρονιά]. Ρεκόρ.

Αυτά έντυσαν το 2016.

Άντε να δούμε πώς θα ντυθεί  το 2017 που έρχεται.