Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία, λιγότερο από δύο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές. Την Παρασκευή επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε Ουκρανούς στρατιώτες και φιλορώσους ενόπλους αποσχιστές κοντά στο Ντονέτσκ. Στο μεταξύ, να αποδεχθεί την εκτίμηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με τις εκλογές στην Ουκρανία, κάλεσε τη Ρωσία η γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ.

Ads

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Καρλίφκα, βορειοδυτικά του Ντονέτσκ.

Οι τέσσερις από τους νεκρούς είναι πιθανότατα αποσχιστές ενώ ο πέμπτος ένας εθελοντής ο οποίος πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσεότι ένοπλοι φιλορώσοι αποσχιστές έστησαν ενέδρα κατά ουκρανικής ομάδας αυτοάμυνας κοντά στο Ντονέτσκ. Σύμφωνα με τον διοικητή της ομάδας αυτοάμυνας, οι φιλορώσοι χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα, ελεύθερους σκοπευτές και εκτοξευτήρες χειροβομβίδων κατά του σώματος των Ουκρανών εθελοντών που φέρει την ονομασία «Τάγμα του Ντονμπάς».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, τουλάχιστον 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

 «Περιμένω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την εκτίμηση του ΟΑΣΕ, η οποία θα είναι χωρίς αμφιβολία αντικειμενική. Ούτως ή άλλως και η ίδια ανήκει στον οργανισμό αυτόν», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο είχε εξασφαλίσει αντίγραφο της συνέντευξης Γερμανίδας καγκελαρίου, που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung.

«Δυστυχώς, η Ρωσία επέλεξε να μη στείλει παρατηρητές στην αποστολή του ΟΑΣΕ, παρά το γεγονός ότι της προτάθηκε να το πράξει», ανέφερε η Μέρκελ.

https://www.tvxs.gr/sites/all/themes/xsonethree/images/tile.png); “>
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, τόνισε σε επενδυτικό φόρουμ την Παρασκευή ότι το Κρεμλίνο θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. «Θα αντιμετωπίσουμε την επιλογή του ουκρανικού λαού με σεβασμό», σημείωσε ο Πούτιν.

Στο ίδιο οικονομικό φόρουμ, πάντως, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Ιγκόρ Σουβαλόφ, δήλωσε ότι στρατηγικός στόχος της Μόσχας είναι η ενσωμάτωση του μετασοβιετικού χώρου και όσοι αντιτίθενται σε αυτόν δεν μπορούν να θεωρηθούν εταίροι της Μόσχας. «Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μία στάση προς το εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι εναντιώνονται στον στόχο μας δεν είναι φίλοι μας, δεν είναι εταίροι μας. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να καταστρέψουν τη βάση της οικονομικής μας ισχύος», είπε.

Επίσης, από την Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Δυτικοί οφείλουν να αντλήσουν τα διδάγματα της ουκρανικής κρίσης, τα οποία είναι το «λογικό» αποτέλεσμα της απόπειράς τους να επωφεληθούν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης εδώ και 25 χρόνια.