Τουλάχιστον 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ads

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 8 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε μάχες κοντά στο Βολνόβαχα», στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, δήλωσε ο Μπογκντάν Σενκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η επίθεση κοντά στο Βολνόβαχα σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με όλμους και χειροβομβίδες ανατινάζοντας ένα όχημα.

Σε άλλη επίθεση, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί το Κίεβο τους φιλορώσους αυτονομιστές, άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής.

Ads

Τουρτσίνοφ: Περνάμε στην τελική φάση των επιχειρήσεων

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «τελική φάση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών. «Ετοιμαζόμαστε να εκκαθαρίσουμε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ από τους τρομοκράτες», δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Ο στρατός άρχισε στις 13 Απριλίου στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος των οποίων τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 127 άνθρωποι -Ουκρανοί στρατιώτες, φιλορώσοι αυτονομιστές και άμαχοι- έχασαν τη ζωή τους στις σφοδρές συγκρούσεις από τις 13 έως τις 16 Μαΐου.

ΝΑΤΟ: Ενδείξεις υποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων

Την ίδια ώρα, «το ΝΑΤΟ διαπίστωσε περιορισμένη δραστηριότητα των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία ενδέχεται να υποδηλώνει πως κάποιες ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν», όπως δήλωσε σήμερα ο γ.γ. της συμμαχίας Άντερς Φον Ράσμουσεν.
 
Την Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια κοντά στα ουκρανικά σύνορα «διέλυσαν εξοπλισμούς και κινούνται προς σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια για να επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους», αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωναν πως δεν έχουν δει σαφείς ενδείξεις πως λαμβάνει πράγματι χώρα αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Πούτιν: Ισότιμη αντιμετώπιση της Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα και να γίνονται σεβαστά τα συμφέροντά της.
Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στο ετήσιο διεθνές οικονομικό φόρουμ, στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε ότι η Ρωσία επιθυμεί να βελτιώσει τους δεσμούς της με τα άλλα έθνη, ωστόσο προειδοποίησε ότι δε θα θυσιάσει το συμφέρον της χώρας του για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση.