Ρωσικό επιβατηγό αεροσκάφος που μετέφερε περισσότερους από 200 επιβάτες συνετρίβη ενώ πετούσε πάνω από Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.

Ads

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στο αεροσκάφος τύπου Airbus Α-321 επέβαιναν 219 επιβάτες και πλήρωμα. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν 17 παιδιά. Είχε απογειωθεί από το θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, εκτελόντας την πτήση 7K9268 . Το αεροπλάνο ανήκε στον στόλο της Κogalymavia (ή Κοlavia), μιας μικρής εταιρείας με έδρα τη Σιβηρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χάθηκε το σήμα του το αεροσκάφος έπεφτε 6.000 πόδια το λεπτό.

Αν και αρχικά υπήρξαν συγκεχυμένες πληροφορίες που ανέφεραν ότι το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ αλλά στη συνέχεια εντοπίστηκε, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ επιβεβαίωσε το δυστύχημα και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να οργανωθεί η επιχείρηση στον τόπο της συντριβής.

Ads

image

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους εντοπίστηκαν ανατολικά του Ορους Σινά, στην περιοχή Χασάνα. Ο ίδιος μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να συντονίσει επιτόπου τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή, με την γεωλογία και τις καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν το έργο τους. Το αεροπλάνο φέρεται να έχει κοπεί στα δύο, ενώ διασώστες ανέφεραν ότι άκουσαν φωνές παγιδευμένων μέσα από την καμπίνα νωρίτερα.

Ωστόσο οι ελπίδες για διασωθέντες διαψεύστηκαν. «Δεν υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του αεροσκάφους Airbus A321 στη χερσόνησο του Σινά», ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο. «Δυστυχώς, όλοι οι επιβάτες της πτήσης  της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε η πρεσβεία με μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέχρι στιγμής τουλάχιστον 100 νεκροί, ενώ πολλοί βρίσκονται δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους.

Τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν ήδη το ένα εκ των δύο μάυρων κουτιών του αεροπλάνου που αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της νέας αεροπορικής τραγωδίας.

image

Σενάρια αεροπειρατείας

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς προκάλεσε τη νέα αεροπορική τραγωδία, ωστόσο ήδη σενάρια αεροπειρατίας έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Τα σενάρια που υποστηρίζουν ότι ίσως κάτι ύποπτο συνέβη στην πτήση 7K9268, τρέφονται από το γεγονός ότι στην τελευταία επικοινωνία που είχε το αεροπλάνο με την αιγυπτιακή πολιτική αεροπορία, λίγο μετά την απογείωσή, ζήτησε να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση και αμέσως μετά άλλαξε πορεία. Μετά από 23 λεπτά το αεροπλάνο συνετρίβη.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την συντριβή του στην πολυτάραχη Χερσόνησο Σινά που ελέγχεται από τζιχαντιστές, φίλα προσκείμενους προς το Ισλαμικό Κράτος, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο αεροπειρατείας.

Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν στο σημείο και να ερευνήσουν τα συντρίμμια.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το πλήρωμα είχε κάνει στο παρελθόν αναφορές για προβλήματα στον κινητήρα του αεροσκάφους εν ώρα πτήσης.

image

Εθνικό πένθος στη Ρωσία

Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε επίσης την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στη Χερσόνησο του Σινά, όπου συνετρίβη το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος, καθώς κι εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Παράλληλα, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.

Συνεχής ενημέρωση:

Tweets about Sinai