Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ δήλωσε σήμερα πως οι εταιρείες φυσικού αερίου θα παραβιάσουν τις κυρώσεις εάν ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια για να αγοράσουν ρωσικό αέριο. Μπορούν, όμως, να αγοράσουν το καύσιμο εάν ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ε.Ε.

Ads

Η δήλωση του Έρικ Μάμερ, έρχεται να προστεθεί στο σίριαλ με τις πληρωμές φυσικού αερίου, ενώ προκάλεσε και άνοδο στην τιμή έως τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank και να κηρύξουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη μόλις κατατεθεί η πληρωμή.

Σύμφωνα με τον Μάμερ, «το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ξεπερνούσε τις οδηγίες που δώσαμε στα κράτη – μέλη ως προς το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς κυρώσεων».

Ads

«Ο,τιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank, την πληρωμή σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια τη δήλωση ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η πληρωμή αντιβαίνει τις κυρώσεις», σημείωσε ο Μάμερ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιπλέον, δήλωσε ότι η Επιτροπή έστειλε στα κράτη – μέλη τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.