Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση υπό τον φόβο μιας εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται πάντως για ένα ενδεχόμενο που διαψεύδει μέχρι στιγμής η Μόσχα, αν και το γεγονός πως έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες. Από την πλευρά της η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, με κοινή τους ανακοίνωση τρία κράτη της Βαλτικής (και συγκεκριμένα η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία) δήλωσαν ότι θα στείλουν αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία, σε μια κίνηση για την οποία έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους οι ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι η Ουάσιγκτον χαιρετίζει τα τρία έθνη του ΝΑΤΟ και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες «για τη μακροχρόνια υποστήριξή τους στην Ουκρανία», προσθέτοντας σε άλλη ανάρτησή του πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις εν λόγω μεταφορές οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, προκειμένου αυτό να «ενισχύσει την ικανότητά του να αμύνεται ενάντια στην απρόκλητη και ανεύθυνη επιθετικότητα της Ρωσίας».

Ads

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε ακριβώς θα σταλούν οι πύραυλοι στην Ουκρανία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Εσθονία ζήτησε την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει σοβιετικά οβιδοβόλα προς την Ουκρανία. Τα οβιδοβόλα αυτά κάποτε ανήκαν στην Ανατολική Γερμανία. Το Βερολίνο δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Εσθονίας, χωρίς μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει χαρακτηρίσει τις παροχές όπλων της Δύσης προς την Ουκρανία ως εξαιρετικά επικίνδυνες, επισημαίνοντας μάλιστα πως «δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν τις εντάσεις».

Άσκηση ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ξεκινούν 12ήμερη θαλάσσια άσκηση στη Μεσόγειο θάλασσα με την ονομασία «Neptune Strike ’22».

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε πως το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν θα είναι η κύρια συμβολή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στην άσκηση αυτή, για την πραγματοποίηση της οποίας ελήφθη υπόψη και η κατάσταση στην Ουκρανία.

«Υπήρξε η δέουσα προσοχή… δεδομένης της έντασης αυτή τη στιγμή, σχετικά με την άσκησή μας. Έπειτα από σκέψη και συζήτηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι, σημειώνοντας πάντως πως η άσκηση αυτή δεν έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει σενάρια που σχετίζονται άμεσα με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ευρώπη.

Αναζητούν διπλωματική λύση στο Παρίσι

Την ίδια στιγμή πάντως, οι πολιτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (δηλαδή τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία), θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 25 Ιανουαρίου για συνομιλίες με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.

Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα πηγή της ρωσικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Άντριι Γέρμακ, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση στο Παρίσι, προσθέτοντας πάντως πως μια προκαταρκτική ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 26η Ιανουαρίου (κι όχι η 25η).