Ουκρανικά μέσα μετέδωσαν πληροφορίες πως ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Άγιο Όρος, ωστόσο πηγές από το Άγιο Όρος που επικαλείται η Καθημερινή τις διαψεύδουν κατηγορηματικά.  Και ενώ οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας μεταβατικής κυβέρνησης βρίσκεται στην τελική ευθεία ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Στέπαν Κούμπιφ ζήτησε την Τετάρτη τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να εκτιμώνται στα 35 δις. 

Ads

 
«Τέτοια δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν την εικόνα της Αγιώνυμης Πολιτείας διεθνώς» τονίζουν πηγές από το Άγιο Όρος σχολιάζοντας της πληροφορίες για τον Γιανουκόβιτς. Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μικόλα Γκολόμτσα υποστήριξε από την πλευρά του πως ο πρώην πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν οι νέες αρχές, βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία.
 
Εν τω μεταξύ οι νέες ουκρανικές αρχές ζήτησαν την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου, ο οποίος καταζητείται με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών διαδηλωτών.
 
Οι έρευνες στα γραφεία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια συνεχίζονται. «Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας (…) έχουν διεξαχθεί έρευνες στην προεδρία, στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας, την κεντρική τράπεζα και την πρώην κατοικία του Γιανουκόβιτς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας της Ουκρανίας.
 
Σημειώνεται πως εκτός από τον Γιανουκόβιτς για μαζικές δολοφονίες κατηγορούνται και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο πρώην προσωπάρχης του Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ.
 
Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο προσωρινός φυλοδυτικός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέλαβε την Τετάρτη καθήκοντα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθείς τις επόμενες ώρες στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, την καρδιά του φιλοευρωπαϊκού κινήματος.
 
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Πλατείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στελέχη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων. Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν πως νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», που πρωταγωνίστησε στις αιματηρές συγκρούσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ενδέχεται να βρεθούν σε κυβερνητικές θέσεις.