Στην Ταορμίνα της Μεσσήνης, στην Σικελία, θα διεξαχθεί σήμερα 26 και αύριο 27 Μαΐου 2017 η συνεδρίαση του G7. Υψηλή θέση στην ατζέντα του G7 έχουν το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Επίσης η πολεμική κατάσταση στη Συρία, η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και οι σημερινές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Ads

Στην ατζέντα των συνομιλιών έχει επίσης κυρίαρχη θέση και η διεθνής ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας, μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Δευτέρας, σε συναυλία στο Μάντσεστερ με συνέπεια των θάνατο 22 ανθρώπων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τους άλλους έξι για τα ζητήματα που άπτονται του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και των διεθνών συμφωνιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Υψηλόβαθμος Ιταλός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, αλλά και του Καναδά φαίνεται να έχουν τις ίδιες απόψεις σε αρκετά θέματα, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραμένει απομονωμένη στα ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο, αλλά και το περιβάλλον.

Ads

Προστατευτισμός ή ελεύθερο εμπόριο;

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ από την πλευρά τους επιδιώκουν μία δέσμευση των ΗΠΑ για «την καταπολέμηση όλων των μορφών προστατευτισμού» δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε ανώνυμα. Από την άλλη μεριά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο για τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου.

«Θα γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για το εμπόριο και θα δοθεί έμφαση στο ελεύθερο εμπόριο,» δήλωσε από την πλευρά του, σύμβουλος του Λευκού Οίκου με έμφαση στα οικονομικά θέματα.

Το ζήτημα περιβάλλον

Παράλληλα, συζητήσεις ζωτικού ενδιαφέροντος αναμένεται να γίνουν και για τα ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αμερικανική στάση έναντι των προβλέψεων της Συμφωνίας του Παρισιού (2015) για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο ίδιος σύμβουλος δήλωσε ότι ο Τραμπ, που έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «φάρσα», θα λάβει τις αποφάσεις του όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου παραμένει στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ότι θα ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη αποφάσεων από την Ουάσιγκτον αναφορικά με την μεταβολή του κλίματος, καθώς η υλοποίηση της συμφωνίας υποστηρίζεται ουσιαστικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι «πρωτάρηδες» και ο οικοδεσπότης

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος ηγέτης που συμμετέχει για πρώτη φορά σε διάσκεψη των G7. Για πρώτη φορά συμμετέχουν επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Οικοδεσπότης του G7 είναι ο δήμαρχος της Μεσσήνης Τζιουζέπε Ακορίντι, ένας δημοφιλής και κινηματικός δήμαρχος που έχει καταγγείλει τις αντιμεταναστευτικές διατάξεις της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μέσα από την εμπειρία της «Μεσσήνης από τα κάτω» ως δημοτική αρχή στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες και όσους πλήττονται από την κρίση.

Πηγές: ΕΡΤ και ΑΠΕ – ΜΠΕ