Σενάριο κατάρρευσης της Ευρωζώνης πραγματεύεται έγγραφο του γερμανικού υπ. Οικονομικών που φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι στην περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης οι συνέπειες για την γερμανική οικονομία θα ήταν καταστροφικές.

Ads

 
Το άρθρο κάνει λόγο για «ζοφερό σενάριο» τονίζοντας ότι η ανάπτυξη θα κατέρρεε μαζικά έως και 10% ενώ οι άνεργοι θα άγγιζαν τα πέντε εκατομμύρια.
 
Το Spiegel κάνει λόγο για προσπάθεια απόκρυψης των εν λόγω διαπιστώσεων από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, φοβούμενο ότι το κόστος μιας διάσωσης του ευρώ δεν θα μπορούσε πλέον να παραμείνει υπό έλεγχο.
 
«Αποτιμώντας τέτοιου είδους σενάρια, άλλη μια τέτοια ακριβή διάσωση φαίνεται ως το μικρότερο κακό» φέρεται να λέει υπάλληλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
 
Αναφορικά με την Ελλάδα το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρά τη συγκρότηση κυβέρνησης με βασικό κορμό τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, η κατάσταση παραμένει τεταμένη.
 
«Επιδιώκεται να ληφθούν λιγότερα μέτρα λιτότητας και δύο χρόνια επιπλέον χρόνος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων» αναφέρεται στο στρατηγικό έγγραφο, σύμφωνα με το Spiegel. Σημειώνεται πάντως ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα αποκλείσει κάθε νέα παραχώρηση προς την Ελλάδα.
 
Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών κάνει επιπλέον λόγο «για νέες εστίες πυρκαγιάς, όπως η Ιταλία και η Ισπανία». Γίνεται αναφορά στις προσπάθειες του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ο οποίος βλέπει τον λαό να είναι απέναντί του στην επιβολή του προγράμματος λιτότητας και να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία στις νεαρές ηλικίες.
 
Αναφορικά με την Ισπανία αναφέρεται ότι έλαβε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασωθούν οι ισπανικές τράπεζες, αλλά παρόλα αυτά τιμωρείται στις αγορές με επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ για τα κρατικά της ομόλογα.
 
«Έτσι για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί γίγαντες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντί να γίνεται μόνο επίμονη λιτότητα, θα πρέπει τώρα να τεθεί σε κίνηση η οικονομία. Αναμένεται επίσης και ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – ακόμη και σε έναν αρχικά μικρότερο κύκλο» σημειώνει το δημοσίευμα.