Mία νέα γραμμή επικοινωνίας έχει δημιουργήσει το αμερικανικό Πεντάγωνο με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας με σκοπό να αποτρέψει «εσφαλμένους υπολογισμούς, στρατιωτικά επεισόδια και κλιμάκωση» μεσούσης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ads

«Το Υπουργείο Άμυνας πρόσφατα ίδρυσε γραμμή αποσυμφόρησης με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την 1η Μαρτίου με σκοπό την αποτροπή λανθασμένου υπολογισμού, στρατιωτικών επεισοδίων και κλιμάκωσης», ανέφερε ανώνυμα ο ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ.

Την αποκάλυψη για αυτήν την πρωτοβουλία είχε κάνει πρόσφατα το αμερικανικό δίκτυο NBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός στρατός έχει δημιουργήσει με επιτυχία γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.
Το «Κόκκινο τηλέφωνο» χτύπησε πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου 1963, όταν με αφορμή την κρίση της Κούβας, οι Αμερικάνοι χρειάστηκαν 12 ολόκληρες ώρες προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν για τον Τζον Κένεντι το μήνυμα του Νικίτα Χρουσιόφ.

Ads

Η περίφημη αυτή απευθείας σύνδεση λειτούργησε και τις πρώτες μέρες του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967 και βέβαια χρησιμοποιήθηκε σε πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για την επικοινωνία των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.