Σε θάνατο καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ads

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που είχε ανατραπεί από τον στρατό ύστερα από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αιματηρή καταστολή τους, καταδικάστηκε σε θάνατο για συνωμοσία σε βάρος της χώρας για την εξέγερση του 2011 και για αποδράσεις από τις φυλακές.

Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν ακόμη 100 άτομα, μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα πρέπει να εγκριθεί από τον μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου. Αν και η απόφαση του Μουφτή δεν είναι δεσμευτική τα δικαστήρια κατά κανόνα την ακολουθούν. Η οριστική απόφαση αναμένεται στις 2 Ιουνίου και ο Μόρσι έχει δικαίωμα έφεσης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ηγέτης του κράτους της βόρειας Αφρικής εκτίει ήδη ποινή 20 ετών, μετά την καταδίκη του για κατηγορίες που αφορούσαν εμπλοκή του στην δολοφονία διαδηλωτών τον Δεκέμβριο του 2012 κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ads

Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης σε θάνατο, ξέσπασε ένα κύμα αντιδράσεων. Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «παρωδία που βασίζεται σε άκυρη και έωλη διαδικασία». Η οργάνωση κάλεσε το Κάιρο να δικαστεί εκ νέου ο Μόρσι από πολιτικό δικαστήριο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στην Τουρκία με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλά για «επιστροφή στην αρχαία Αίγυπτο» και να κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα για τη στάση της έναντι των διώξεων σε βάρος ενός «δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου». «Ενώ η Δύση καταργεί τη θανατική ποινή, κάθεται απλά και παρακολουθεί τις καταδίκες σε θάνατο να συνεχίζονται στην Αίγυπτο και δεν κάνει τίποτα» ανέφερε.