Η μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ξεκίνησε.

Ads

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαντεέρ αλ-Αμπάντι γνωστοποίησε την έναρξη των επιχειρήσεων χθες μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Η ώρα της νίκης έφτασε και οι κινήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης ξεκίνησαν» είπε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Ιρακίγια. «Σήμερα κηρύσσω την έναρξη της νικηφόρας επιχείρησης, που θα σας απελευθερώσει από τη βία και την τρομοκρατία του Νταές» δήλωσε απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μοσούλης χρησιμοποιώντας την αραβική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.

Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές, σουνιτικές ομάδες και Κούρδοι Πεσμεργκά προχωρούν από διαφορετικές θέσεις, ενώ με πληροφορίες από αέρος δίνουν μαχητικά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η είσοδος στην πόλη είναι μια δύσκολη αποστολή που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Η σημαία των τζιχαντιστών κυματίζει στην ιρακινή πόλη σύμβολο εδώ και δύο χρόνια, από τότε που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πέτυχαν μία σημαντική νίκη, διαλύοντας τον παντοδύναμο μέχρι τότε ιρακινό στρατό και εγκαθιδρύοντας την κυριαρχία τους.

Ads

Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Μοσούλη υπολογίζονται σε 4.000 με 8.000, ενώ στην πόλη εκτιμάται ότι έχουν μείνει περίπου 1,2 εκατομμύρια άμαχοι, με τις ιρακινές δυνάμεις και το συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους να φοβούνται για τη ζωή τους, όταν οι μάχες μεταφερθούν εντός της πόλης.

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των υπόλοιπων ιρακινών Αρχών, που φτάνουν τις 30.000, ξεκινούν από το νότο, με βάση την Καράγια, ενώ από τα ανατολικά, προχωρούν οι ομάδες των κουρδικών πεσμεργκά, οι δυνάμεις των οποίων υπολογίζονται συνολικά σε 4.000 άνδρες. Παράλληλα, αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις με πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών -με την ISIS να προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα, όπως πυρπόληση ελαστικών για να υψώσει καπνό, να τις καλύψει.

Στο μεταξύ, οι Κούρδοι του Ιράκ κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης.