Σε συμφωνία για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατέληξαν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου 2014.

Ads

Η διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν σκληρή και υπό την πίεση του χρόνου, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, όπου θα κυριαρχήσει το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης. Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό, η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία.
 
Βάσει της συμφωνίας, τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 δισ. ευρώ ή με ισολογισμούς που θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% του εθνικού ΑΕΠ θα μπουν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κάθε κράτους-μέλους εκτός και αν «έχουν αιτιολογηθεί ιδιαίτερες συνθήκες». Η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τράπεζες που δεν ακολουθούν τους κανόνες.
 
«Έχουμε φτάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε.
 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, που επίσης επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η Μαρτίου του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία» σημείωσε.
 
Από την πλευρά του ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανέφερε ότι η ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, η οποία ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «είναι ένα στοιχείο κλειδί στα σχέδιά μας για μια τραπεζική ένωση». Ο κ. Σιαρλή, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, υπενθύμισε ότι στόχος του μηχανισμού αυτού είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα» και τόνισε: «Είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για εμάς, αλλά και για όλη την Ευρώπη».
 
«Σιγά σιγά επιλύουμε την κρίση στην ευρωζώνη. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
 
Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στην εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης. Για το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η συμφωνία είναι μια «θετική συνεισφορά» στη σύνοδο αυτή. Σε γενικές γραμμές η δημιουργία μιας κοινής εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την υποστήριξη των εθνικών εποπτικών αρχών, είναι το πρώτο βήμα της τραπεζικής ενοποίησης σε μια προσπάθεια να αποτραπούν στο μέλλον νέες χρηματοπιστωτικές κρίσεις στην Ευρώπη.
 
Εδώ και μήνες, Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούσαν για το τι είδους αρμοδιότητες θα έχει ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να επιμένει ότι θα πρέπει να επιβλέπει όλες τις τράπεζες ανεξαρτήτως μεγέθους, και τη Γερμανία να επιθυμεί να τεθούν υπό την εποπτεία του μόνο οι μεγαλύτερες εξ αυτών.
 
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό όσον αφορά στα σημεία που αποτελούσαν εμπόδιο εδώ και πολλούς μήνες, γεγονός που θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις συνομιλίες που πρόκειται τώρα ν’ αρχίσουν με το Ευρωκοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα.