Την έναρξη των εργασιών της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας κήρυξε το πρωί της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η διάσκεψη, στην οποία θα συναντηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε παρουσία εκπροσώπων περίπου 40 χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα. 

Ads

Πάντως το κλίμα είναι βαρύ καθώς χθες δημοσιεύθηκε στην βρετανική εφημερίδα Guardian αλλά και στο αμερικανικό δίκτυο CNN έρευνα πρώην εισαγγελέων αρμόδιων για εγκλήματα πολέμου, καταλογίζει 11.000 εκτελέσεις στο καθεστώς Άσαντ από την έναρξη των συγκρούσεων στην Συρία το 2011, όπως και συστηματικά βασανιστήρια. Ένας από τους ερευνητές, που μελέτησε χιλιάδες εικόνες νεκρών κρατουμένων, τις οποίες προμήθευσε άνθρωπος που αυτομόλησε, δήλωσε στο BBC πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εμπλοκής της κυβέρνησης – κάτι που εκείνη αρνείται κατηγορηματικά. 

Διαβάστε για το συριακό

Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, η χώρα του οποίου αποκλείστηκε τελικά από τη διάσκεψη, δήλωσε ότι εξαιτίας της έλλειψης «παικτών με επιρροή» αμφιβάλλει για την επιτυχία της διάσκεψης στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και για την ικανότητά της να επιλύσει τη συριακή κρίση. «Η “Γενεύη 2” έχει ήδη αποτύχει, πριν καν αρχίσει», πρόσθεσε ο Ροχανί.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προχώρησε σε ανάκληση της πρόσκλησης που είχε απευθύνει στην Τεχεράνη για συμμετοχή στη διάσκεψη, μετά από το τελεσίγραφο της συριακής αντιπολίτευσης ότι θα απέχει από τις συνομιλίες αν σε αυτές εκπροσωπηθεί το Ιράν.

Με εντάσεις ξεκίνησε η συζήτηση

Ο Τζον Κέρι δήλωσε πως «ο Άσαντ έχει πλέον χάσει τη νομιμοποίησή του και δεν μπορεί να ηγηθεί μετά τη φριχτή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του λαού του»«Κανείς έξω από τη Συρία δεν μπορεί να αγγίξει την προεδρία», αντέτεινε ο Ουαλίντ Μουαλέμ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας μάλιστα τους αντικαθεστωτικούς πως «είναι προδότες και πράκτορες του Ισραήλ».

«Κανένας δεν μπορεί να παράσχει ή να αποσύρει τη νομιμοποίηση του Μπασάρ αλ Άσαντ παρά μόνον οι ίδιοι οι Σύροι. Είναι δικαίωμά τους και καθήκον τους», τόνισε ο Μουάλεμ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να στέλνει όπλα στη Συρία και να υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση για άρση των κυρώσεων και προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος δε θα σταματήσει στη Συρία, αλλά θα επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες».

Έκκληση στους «εξωτερικούς παράγοντες» της συριακής κρίσης να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Δαμασκού απηύθυνε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Κάλεσε ακόμη τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ένα εθνικό διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Ιράν, το οποίο δεν παίρνει μέρος στη διάσκεψη, «πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διάλογο». Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση δεν θα είναι εύκολες ούτε γρήγορες, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευθύνη».