Μετά τις πιέσεις και το τελεσίγραφο της συριακής αντιπολίτευσης ο ΟΗΕ ανακοίνωση πως αποσύρει την πρόσκληση που είχε απευθύνει στο Ιράν για συμμετοχή στις ειρηνευτική συνδιάσκεψη «Γενεύη 2» για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία.

Ads

 
Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Τεχεράνης, «διευκολύνοντας» την απόφαση του ΟΗΕ, είχε δηλώσει πως το Ιράν δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις συζητήσεις εάν προϋπόθεση για αυτές είναι να αποδεχθεί τον «οδικό χάρτη» της Γενεύης, που συμφωνήθηκε το 2012.
 
«Δεδομένου ότι [η Τεχεράνη] επέλεξε να μην ακολουθήσει τη βασική συμφωνία, [ο ΓΓ] αποφάσισε ότι η μονοήμερη συνάντηση του Μοντρέ θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν» δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
 
Μετά την απόφαση του ΟΗΕ, με την οποία ικανοποιήθηκε το αίτημα της συριακής αντιπολίτευσης που είχε τεθεί ως τελεσίγραφο για τη συμμετοχή της, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες της 22ας Ιανουαρίου, στο Μοντρέ της Ελβετίας.