Έρευνα πρώην εισαγγελέων αρμόδιων για εγκλήματα πολέμου, καταλογίζει 11.000 εκτελέσεις στο καθεστώς Άσαντ από την έναρξη των συγκρούσεων στην Συρία το 2011, όπως και συστηματικά βασανιστήρια. Ένας από τους ερευνητές, που μελέτησε χιλιάδες εικόνες νεκρών κρατουμένων, τις οποίες προμήθευσε άνθρωπος που αυτομόλησε, δήλωσε στο BBC πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εμπλοκής της κυβέρνησης – κάτι που εκείνη αρνείται κατηγορηματικά. 

Ads

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της έκθεσης έρχεται μία ημέρα πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το συριακό στην Ελβετία. Η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε την έκθεση μαζί με το αμερικανικό δίκτυο CNN σημειώνει ότι πιθανότατα ο χρόνος δημοσιοποίησής της δεν είναι τυχαίος.

Τη σύνταξη της έκθεσης των εισαγγελέων ζήτησε το Κατάρ, το οποίο στηρίζει από την έναρξη της εξέγερσης τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών. Βασική πηγή στοιχείων είναι το υλικό φωτογράφου της στρατιωτικής αστυνομίας, ο οποίος στη συνέχεια εγκατέλειψε τις γραμμές του συριακού καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τη Ρωσία και την Κινα για έμμεση ανοχή των βασανιστηρίων, λόγω του βέτο τους στα ψηφίσματα του ΟΗΕ με τα οποία καταδικαζόταν το καθεστώς Άσαντ και προβλεπόταν η επιβολή κυρώσεων. Το Παρατηρητήριο, όμως, δεν αφήνει εκτός ευθυνών και τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. 

Ads

Νέα επίθεση

Μια ακόμη ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το πρωί της Τρίτης περιοχή της νότιας Βηρυτού, η οποία ελέγχεται από την Χεζμπολάχ, παρά το γεγονός ότι αύριο ξεκινούν οι ειρηνευτικές συζητήσεις.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Χαράτ Χρέιτ και τα πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ δέχεται πλήγμα στο έδαφος του Λιβάνου, καθώς παρόμοια επίθεση είχε σημειωθεί στις 2 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άτομα και να τραυματιστούν άλλα 60.

Μάλιστα την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει οργάνωση συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις.