Η προβολή της ταινίας «Ματίλντα» του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ, που έχει ως θέμα το ειδύλλιο του τσάρου Νικολάου Β’ με την διάσημη τότε μπαλαρίνα, Ματίλντα Ξεσίνσκαγια, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των φανατικών Ορθοδόξων και των σύγχρονων οπαδών του τσάρου.

Ads

Τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίχθηκαν τόσο άσχημα, πουη πρεμιέρα, η είχε προγραμματιστεί στη Μόσχα  για τις 11 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο «Ιλιουζιόν», αναβλήθηκε για «τεχνικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Sarafan PR που έχει αναλάβει την διανομή της.

Αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε πως η πρώτη προβολή της ταινίας στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Σήμερα το πρωί έξω από το γραφείο του δικηγόρου του Ρώσου σκηνοθέτη, Κονσταντίν Ντομπρίνιν, άγνωστοι πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα πετώντας προκηρύξεις που έγραφαν «Για τη Ματίλντα, θα καούν!». Ο Ντομπρίνιν δήλωσε ότι τα αυτοκίνητα που πυρπολήθηκαν δεν ανήκαν σε κανέναν από τους δικηγόρους του γραφείου του.

Ads

Τους εμπρησμούς καταδίκασε  ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι  «συνιστούν εξτρεμιστικές πράξεις» οι οποίες πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο αυστηρό τρόπο», ενώ τους συνέδεσε με τις συζητήσεις που γίνονται για το περιεχόμενο της ταινίας «Ματίλντα». Ο ίδιος προσέθεσε επίσης ότι «το ζήτημα της προστασίας και της αποτροπής παρόμοιων εξτρεμιστικών επιθέσεων, που είναι πράξεις χουλιγκανισμού, είναι αρμοδιότητα των οργάνων τήρησης της τάξεως». Αλλά και την περασμένη εβδομάδα ο Πεσκόφ είχε καταδικάσει τις οποιεσδήποτε επιθέσεις δηλώνοντας ότι είναι «εντελώς ακατανόητες».               

Ωστόσο η σημερινή περίπτωση εμπρησμού που σχετίζεται με την ταινία «Ματίλντα» δεν είναι η πρώτη. Ο σκηνοθέτης Αλξέι Ουτσίτελ έχει δεχθεί απειλές από τους ακτιβιστές της οργάνωσης «Χριστιανικό Κράτος  η Αγία Ρωσία», η οποία μεταξύ άλλων έχει απαιτήσει από τους κινηματογράφους της Ρωσίας να μην προβάλουν την ταινία «Ματίλντα», επειδή προσβάλλει τα θρησκευτικά ήθη  και αμαυρώνει  το κύρος της τσαρικής οικογένειας.      

Η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους όλης της Ρωσίας έχει προγραμματισθεί για  τις 26 Οκτωβρίου. Η έναρξη της πρώτης προβολής της ταινίας  «Ματίλντα» που έγινε σε κινηματόγραφο του Βλαδιβοστόκ, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθυστέρησε επειδή το αυτοκίνητο που μετέφερε  τον σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ, οποίος παρέστη στην προβολή, εγκλωβίστηκε σε μποτιλιάρισμα. 

Μία απόγονος των Ρομανόφ κατέθεσε μήνυση κατά της προβολής της ταινίας 

Μία συγγενής της οικογένειας του τελευταίου Ρώσου τσάρου κατέθεσε μήνυση κατά του Αλεξέι Ουτσίτελ, σκηνοθέτη της ταινίας «Ματίλντα», που αφηγείται τον έρωτα  του τσάρου Νικόλαου Β΄ (πριν από τη στέψη του) με μια μπαλαρίνα, ανακοίνωσε το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης.

«Μια αγωγή για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας (του Νικόλαου Β΄) κατατέθηκε από την Όλγα Κουλικόβσκαγια-Ρομάνοβα», χήρα ενός ανιψιού του τελευταίου Ρώσου τσάρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άννα Βόλκοβα, εκπρόσωπος του δικαστηρίου Ακτιάμπρσκι, στην Αγία Πετρούπολη.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 21 Αυγούστου σε βάρος της εταιρίας “Rok”, την οποία διευθύνει ο σκηνοθέτης Αλεξέι Ουτσίτελ, η ταινία του οποίου θα βγει στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου, διευκρίνισε.

Η βουλευτής και πρώην εισαγγελέας της Κριμαίας Νατάλια Πακλόνσκαγια, από τους κυριότερους πολέμιους της ταινίας, είχε αναφέρει το βράδυ της Παρασκευής στο Facebook πως κατέθεσε την αγωγή, λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει πληρεξούσιο της Όλγας Κουλικόφσκαγια-Ρομάνοβα, 91 ετών, η οποία ζει στον Καναδά.

Η ταινία «Ματίλντα» που εξιστορεί τον παθιασμένο έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β’ με την μπαλαρίνα   Ματίλντα Ξεσίνσκα, έχει πυροδοτήσει την οργή θρησκευτικών ηγετών και της Ορθόδοξης εκκλησίας, με κάποιους να έχουν απειλήσει ότι θα πυρπολήσουν τους κινηματογράφους που θα προβάλουν την ταινία. 

Παρά την πίεση που έχει ασκηθεί από τους επικριτές της ταινίας, οι ρωσικές αρχές  έδωσαν άδεια τον Αύγουστο για τη διανομή της.

Έπειτα από μια πρόσφατη επίθεση εναντίον του κινηματογραφικού στούντιό του στην Αγία Πετρούπολη, ο Ουτσίτελ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις δυνάμεις της τάξης να «εγγυηθούν την ασφάλεια» των κινηματογραφικών αιθουσών που θα προβάλουν την ταινία του.

Η ταινία προκάλεσε επίσης την οργή των ηγετών των κυρίως μουσουλμανικών δημοκρατιών της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, οι οποίοι αξίωσαν από το υπουργείο Πολιτισμού να απαγορεύσει τη διανομή της στις περιοχές τους στο όνομα του σεβασμού της θρησκευτικής πίστης.

Ο τσάρος, ο οποίος συνελήφθη μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση από τους μπολσεβίκους, εκτελέστηκε μαζί με την οικογένειά του τη νύχτα της 16ης προς 17η Οκτωβρίου 1918. Απαράγραπτες μορφές για ένα μέρος των Ρώσων ορθοδόξων, τα εκτελεσθέντα μέλη της οικογένειας Ρομανόφ έχουν ανακηρυχθεί μάρτυρες της ρωσικής Εκκλησίας.
   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ